Aktualno Kolumne Moja mirovina

Dileme oko datuma odlaska u mirovinu

Iz svakodnevnih razgovora i kontakata s našim sugrađanima, korisnicima mirovine i onima koji će uskoro ispuniti uvjete za mirovinu, saznajem da još uvijek postoje nedoumice oko važnosti datuma 1.srpnja . Naime, po Zakonu o mirovinskom osiguranju koji je važio do 31.12.1998.godine , dan 1.srpnja bio je datum kad su se mijenjali koeficijenti za izračun mirovine, pa je bilo ,eventualno, bitno da li otići u mirovinu prije toga datuma i, toga datuma ili nekog datuma kasnije.

Za eliminaciju te dileme oko datuma odlaska u mirovinu 1.srpnja informiramo potencijalne korisnike mirovine da taj datum nije više u „igri” od 1.1.1999.godine ,otkada je na snazi novi Zakon o mirovinskom osiguranju, po kojem je bitno da li se odlazi u mirovinu 1.siječnja ili nekog ranijeg datuma.
No, s obzirom da se mirovine usklađuju 2 puta godišnje; 1.siječnja i 1.srpnja tekuće godine, taj datum 1. srpnja je i dalje aktualan, ali samo za saznanje za koji postotak će se mirovine uskladiti tj. povisiti.
Da još pojasnimo: ukoliko ne želite da plaća ostvarena u tekućoj godini ne uđe u izračun za prosječne vrijednosne bodove (prosječni iznos plaće) , jer postoji saznanje da je sigurno niža od prosjeka, onda je potrebno radni odnos prekinuti najkasnije 30.prosinca tekuće godine, da bi se u mirovini bilo 31.prosinca i na taj način plaća tekuće godine neće ući u izračun.

No, kod toga treba naglasiti da je to slučaj samo ako mirovinu ostvarujete odmah 31.prosinca, jer ako mirovinu ostvarujete nekog datuma u sljedećoj ili još nekoj daljnjoj godini onda će plaća iz te godine ući u obračun vrijednosnih bodova. To vrijedi i za one slučajeve koji nakon prekida radnog odnosa mogu ostvariti nekoliko povoljnijih mjeseci ostvarivanja prava na naknadu zbog nezaposlenosti kod Zavoda za zapošljavanje. Dakle, ako i prekinu radni odnos prije 31.prosinca neće „eskivirati” plaću tekuće godine jer ostvaruju mirovinu u idućoj godini. Toliko o tim varijantama.

Odmah da kažemo da se još ne zna iznos postotka usklađivanja mirovina od 1.srpnja 2023.godine.
Još uvijek su jako aktualne radnje oko podnošenja zahtjeva i uspostavljanja rješenja o pravu na dio obiteljske mirovine nakon smrti bračnog partnera. Nažalost, naša nadležna služba u Karlovcu jako je opterećena količinom zahtjeva, pa još veliki broj potencijalnih korisnika toga prava nisu ostvarili svoje toliko očekivano i željeno pravo. Donekle je kriv COVID, ali krivnja je i u kašnjenju završnih uputa Središnje službe o postupanju. Naime, mnogi potencijalni korisnici toga prava nisu prethodno imali rješenje o pravu na obiteljsku mirovinu da bi se odmah znalo koliko iznosi 27% od te obiteljske mirovine. Dakle, potrebno je da se najprije uspostavi rješenje o pravu na obiteljsku mirovinu, takva mirovina uveća za 10%, odnosno 7%, jer obiteljska mirovina za jednog člana iznosi 70%, a 10% od 70% je 7%, pa se onda od takve mirovine obračuna 27% i tek onda se uspostavlja i drugo rješenje o pravu na tih 27%.

No, ne znači da svi oni koji ostvaruju pravo na obiteljsku mirovinu moraju ostvariti pravo na tih 27%, jer Zakon kaže da se ukupni iznos kombiniranih mirovina ne može biti viši od 868,80 eura ili 6.546,60 kuna, a dobije se umnoškom 80 aktualnih vrijednosti mirovine( 80x 10,86 E=868,80E ili 80×81,82 kn=6.546,60 kn). Oni koji ne mogu ostvariti cijeli iznos od 27% obiteljske mirovine ostvaruju iznos do toga cenzusa, pa tako dalje prilikom svakog usklađivanja mirovina. Oni kojima osobna mirovina prelazi cenzus kod uspostavljanja rješenja vjerojatno neće nikada ostvariti to pravo , jer će im osobna mirovina zbog usklađivanja uvijek biti viša.
Što se tiče rokova za podnošenje zahtjeva priznavanje prava na 27% obiteljske mirovine stvari stoje ovako: pravo se može ostvariti 6 mjeseci unatrag, ali samo od 1.siječnja 2023.godine. To znači da ako je potencijalni korisnik zahtjev podnio od 1.siječnja 2023. pa do 30.lipnja 2023.godine pravo će ostvariti od 1.siječnja 2023.godine, a ako se zahtjev podnese u srpnju 2023.godine pravo se ostvaruje također 6 mjeseci unatrag, ali od 1.veljače 2023.godine, i tako dalje ako se zahtjev podnese u kolovozu 2023.g., pravo ide od 1.ožujka 2023.godine. Zbog toga upozoravamo potencijalne korisnike da uzmu to obzir.

Druga je situacija ako se pravo na dio obiteljske mirovine ostvaruje ako korisnik 65 godina života ostvari kasnije u ovoj godini.
Pretpostavljam da su u proteklom razdoblju potencijalni korisnici upoznati da takvo pravo mogu ostvariti i izvanbračni partneri ako dokažu postojanje izvanbračne zajednice ,razvedeni bračni drug s dosuđenim uzdržavanjem i neformalni životni partner.

Očekujemo da će mlađe osobe čija obitelj ima ovakve slučajeve upoznati o pravima iz mirovinskog osiguranja svoje starije članove koji nisu osposobljeni radom na računalu.

Piše Momir Jakšić Momo

Sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.