Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Eksplozije u centru Moskve

Rusija je priopćila da je neutralizirala dvije ukrajinske bespilotne letjelice iznad Moskve u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak, a da se jedna srušila u blizini zgrade ministarstva obrane u središtu grada.

Tass javlja da se jedan dron srušio u aveniji Komsomolski, u blizini zgrade ministarstva, dok je drugi udario u poslovnu zgradu u ulici Lihačeva uz jednu od najvažnijih moskovskih obilaznica.

RIA Novosti su objavile snimku zgrade poslovnog centra s vidljivim oštećenjima na vrhu nebodera. Sve prilazne ceste su zatvorene nakon incidenta. Moskva i njezina okolica se nalaze oko 500 kilometara od ukrajinske granice, ali su ove godine nekoliko puta bili meta bespilotnih letjelica.
Rusija je u noći na ponedjeljak gađala skladište žita u Odesi, a lokalne vlasti na Krimu izvijestile su da je pogođeno rusko skladište streljiva.

Ukrajinsko južno vojno zapovjedništvo u ponedjeljak je na društvenim mrežama objavilo da je u ruskom napadu bespilotnim letjelicama na južnu ukrajinsku luku Odesu uništeno skladište žita te da su ranjena četvorica lučkih radnika.
Prema preliminarnim informacijama, u napadima su uništene tri bespilotne letjelice, priopćilo je zapovjedništvo.

Rusko skladište streljiva u Džankoju na Krimu pogođeno je rano u ponedjeljak, a ruske snage protuzračne obrane presrele su 11 bespilotnih letjelica iznad tog područja, rekao je proruski dužnosnik.

Sergej Aksjonov, guverner Krimskog poluotoka koji je Moskva anektirala 2014. godine, također je rekao da je na tom području oštećena stambena zgrada.

Nije odmah bilo jasno je li skladište streljiva izravno pogođeno dronom ili je oštećeno padom krhotina drona.

Rusija ima vojnu zračnu bazu u blizini Džankoja.

Ukrajinski dužnosnici dugo govore da su grad i okolna područja pretvoreni u najveću vojnu bazu Moskve na Krimu. (A.V., Hina, jutarnji.hr)