Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Tradicionalnom budnicom u Kninu počelo obilježavanje Dana pobjede, pogledajte cijeli program

Vijence će položiti predstavnici obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja u vojno-redarstvenoj operaciji Oluji

Tradicionalnom budnicom ulicama Knina u subotu ujutro počela je svečanost obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, te 28. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja.

Zbog najavljene kiše i lošeg vremena središnji program će se održavati na glavnom gradskom trgu koji je dijelom natkriven, umjesto na stadionu NK Dinara. Iz istog razloga je odgođen i letački program.

U Kninu zasad ne pada kiša, u grad dolaze brojni posjetitelji iz svih dijelova Hrvatske, a podizanje zastave na kninskoj Tvrđavi prati se preko videozida na Trgu dr. Ante Starčevića.

Kod spomenika hrvatske pobjede Oluja 95 položit će se vijenci i odati počast poginulima, nestalima i umrlim hrvatskim braniteljima. Vijence će položiti predstavnici obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja u vojno-redarstvenoj operaciji Oluji, Hrvatskih ratnih vojnih invalida, ratni zapovjednici i predstavnici udruga iz Domovinskog rata te najviši državni dužnosnici i predstavnici županija i gradova.

Središnjem obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti nazočit će državni vrh, a govorit će predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković. U ime hrvatskih branitelja, kao prvi govornik, govorit će djelatni časnik HV-a, dragovoljac i pripadnik Tigrova.

Nakon središnje svečanosti služit će se misa u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta.

Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme moći će se razgledati na parkiralištu kod Autobusnog kolodvora od 11 do 16 sati, poslijepodne je doček maratonaca i biciklista te defile motorista, a organizirana je i podjela vojničkoga graha za sve koji budu na proslavi toga dana u Kninu.

Glazbeni program uveličat će klapa HRM- a Sv. Juraj i Policijska klapa Sv. Mihovil.

Organizatori svečanosti su, uz Grad Knin, tri ministarstva i to hrvatskih branitelja, obrane i unutarnjih poslova. (Hina, jutarnji.hr)