Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Sudski vještaci imaju satnicu nižu od studentskog minimalca: “Osjećam sram”

Nakon nezadovoljnih sudaca, odvjetnika, službenika i namještenika bolje radne uvjete žele i sudski vještaci. Ogorčeni su cijenom svoje satnice koja je niža i od studentskog minimalca i nije se mijenjala 25 godina. Pisali su premijeru Plenkoviću i ministru Malenici, ali odgovor nisu dobili. Zbog toga će u rujnu pomoć tražiti od Europske komisije.
Krunoslav 30 godina radi kao sudski vještak, no od 1998. godine prima istu naknadu za sat obavljenog posla – devet eura. Za razliku od njega odvjetnici dobivaju 100 eura.

“To je na rubu apsurda. Kad pogledate u ovoj državi, kad biste usporedili sa studenskim radom ili pogledali s litrom benzina, kruha, vidjeli biste koji je to apsurd. Ponekad se stvarno osjećamo poniženo, a mislimo da smo veoma važni u procesu samog pravosuđa”, rekao nam je Krunoslav Ormuž, sudski vještak za strojarstvo i promet.
Premijer Plenković i ministar Malenica u lipnju su nakon pritiska bijelim štrajkom povećali plaće sucima, ponudili su veće tarife i odvjetnicima, a nakon 52 dana popustili su zahtjevima državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Vještaci su ogorčeni naknadama, koje su niže od studentskog minimalca, a država ignorira i njihov zahtjev da dobiju novi zakon. Pisali su premijeru u svibnju, ministru Malenici u srpnju, napominju da ne traže novac iz proračuna jer njihove honorare plaćaju stranke u sudskom postupku. No odgovore nisu dobili.

“Nisam ni znao da su mi pisale. Ako je to zadnjih dana, vidjet ćemo to sutra kad se vratim. Ako su pisali u svibnju, vjerojatno je to onda dato ministru Malenici da rješava tu temu jer to je tema koju rješavaju ministri”, istaknuo je Andrej Plenković.

S Malenicom je održano pet sastanaka, ali bez dogovora. Ljudi sve više odlaze iz profesije. Prije dvije godine čak 200 vještaka nije produžilo svoje imenovanje.

U susjednoj Sloveniji druga je priča. Sat rada vještaka plaća se 50 eura, u Njemačkoj od 90 do 200, u Americi od 320 do 545 eura.

“Ovo što se radi s nama prelazi granicu normale. Sram koji osjećam pred kolegama iz Europe koji se čude ovome što se nama događa, zaista je nešto što nitko ne može razumjeti”, otkriva predsjednica Udruge sudskih vještaka Melita Bestvina. (L. Ptičar, N1)