Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Ukrajinci povratili strateške platforme u blizini Krima: Rusi nemaju punu kontrolu nad vodama Crnog mora

Ukrajinske specijalne snage povratile su platforme za bušenje na moru koje je Rusija držala od 2015. godine u “jedinstvenoj operaciji” koja bi mogla potaknuti pokušaje ponovnog preuzimanja kontrole nad Crnim morem.
Snimka koju je objavila ukrajinska vojna obavještajna služba (GUR) prikazuje ukrajinske snage kako postavljaju zastavu Ukrajine s platfomti, poznatih kao ‘Tornjevi Bojka’.

Naftne i plinske platforme na sjeverozapadu Crnog mora bile su pod kontrolom Rusije od nezakonite aneksije Krimskog poluotoka. Moskva ih je koristila kako bi uspostavila vojnu kontrolu nad vodama uz južnu obalu Ukrajine od početka sveobuhvatne invazije, naveo je GUR u objavi na društvenim mrežama.

Ponovno njihovo preuzimanje je najnoviji napad na ili oko Krima od strane ukrajinskih specijalnih snaga ili flota bespilotnih letjelica. Britanski vojni dužnosnici prošlog su mjeseca rekli da bi tornjevi mogli poslužiti “kao prednje baze za raspoređivanje, mjesta za slijetanje helikoptera i za postavljanje raketnih sustava dugog dometa”.
Nije poznato koliko je ukrajinskim snagama trebalo da povrate kontrolu nad postrojenjima, ali se vjeruje da je operacija dio dugoročnih napora da se degradiraju ruske snage u Crnom moru. “Za Ukrajinu je ponovno preuzimanje kontrole nad ‘Tornjevima Bojka’ bilo od strateške važnosti i, kao rezultat toga, Rusija je izgubila mogućnost da ih koristi u vojne svrhe” navodi GUR u video snimci. “Rusiji je uskraćena mogućnost da u potpunosti kontrolira vode Crnog mora, a to Ukrajinu čini mnogo koraka bliže povratku Krima”. (Hina, jutarnji.hr)