Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Raste broj zaraženih koronom, HZJZ objavio privremene preporuke za cijepljenje

U posljednjih sedam dana zabilježeno je 237 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj na dan 18. rujna ukupno 373.

U posljednjih sedam dana preminulo je 14 osoba, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas, 18. rujna, ukupno je zabilježena 1.275.071 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 18.332 preminulo. Ukupno se oporavilo 1.256.366 osoba, od toga 220 u posljednjih sedam dana. U samoizolaciji je trenutno 65 osoba. Do danas je ukupno testirana 5.633.921 osoba, od toga 2422 u posljednjih sedam dana.Privremene preporuke za cijepljenje
HZJZ je objavio i privremene preporuke za cijepljenje. Njihovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Dolaskom jeseni očekuje se pojačan intenzitet cirkulacije SARS-CoV-2 virusa, što za osobe starije životne dobi i osobe s kroničnim bolestima predstavlja zdravstveni rizik.

U Hrvatskoj i brojnim drugim zemljama EU, od kraja kolovoza 2023. zamjećuje se postupan porast broja oboljelih od covida-19. Među identificiranim podvarijantama virusa, najčešće se nalaze XBB.1.5 i njemu slične podvarijante.

S obzirom na to da je tijekom 2022. godine i početkom 2023. godine cirkulacija omikron varijante bila vrlo intenzivna, a nefarmaceutske mjere u zajednici bile postupno popuštane i ukinute u proljeće 2022. godine, malo je vjerojatno da je netko uspio izbjeći infekciju SARS-CoV-2 virusom, bilo kao asimptomatsku, oligosimptomatsku, ili s razvojem bolesti u punom kliničkom obliku.

Međutim, zaštita stečena prirodnom infekcijom, kao i zaštita stečena cijepljenjem postupno slabi i pojavljuju se podvarijante virusa koje dijelom mogu izbjeći ranije stečenu zaštitu, osobito kada ta zaštita s vremenom oslabi.

Iz tog razloga, smatra se da je za veliku većinu osoba kojima je cijepljenje preporučljivo, a preporučljivo je osobama s povećanim rizikom od razvoja teških oblika bolesti covid-19, dovoljno primijeniti ujesen samo jednu dozu cjepiva, neovisno o tome jesu li osobe ranije cijepljene te neovisno o tome jesu li preboljele covid-19 ili ne.

Tijekom rujna i listopada Hrvatskoj se isporučuje varijantno mRNA cjepivo temeljeno na XBB.1.5 podvarijanti virusa SARS-CoV-2, a koja se očekuje da će dominirati u jesen/zimu 2023. godine. Također, dostupna su i mRNA cjepiva temeljena na BA.4/5 podvarijantama, za koje se također očekuje da će pružiti solidnu zaštitu od prevladavajućih XBB.1.5 podvarijanti.

Dostupna su cjepiva za sve dobne skupine od šest mjeseci nadalje, a formulacija cjepiva koje se primjenjuje ovisi o dobi. (N1)