Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Srbija zbog Covida uvodi obavezno nošenje maski u svim zdravstvenim ustanovama: Objavljeno još par novih pravila

Radna skupina srpskog Ministarstva zdravlja za postupanje u uvjetima pandemije Covida donijela je na današnjem sastanku preporuke za postupanje na razini primarne zdravstvene zaštite i bolničkih ustanova, a jedna od njih je i obvezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama, priopćeno je iz Instituta za javno zdravstvo Dr. Milan Jovanović Batut, javlja Nova.rs.

Određeno je i obavezno covid testiranje svih zaposlenika u zdravstvenim ustanovama ako imaju simptome akutne respiratorne infekcije te njihova obvezna kontrola i testiranje nakon što preleže infekciju.

Na razini bolničkih ustanova obavezno je testiranje pacijenata kao uvjet za hospitalizaciju, a testiranje je potrebno za prijem na hematološkim i onkološkim odjelima te gerijatrijskim odjelima i odjelima na kojima se liječe bolesnici s primarnim i teškim imunodeficijencijama.

Uvedena je i zabrana posjeta bolnicama koje su u nadležnosti Komisija za prevenciju bolničkih infekcija. Komisije za prevenciju bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama su dužne u sljedećih sedam dana napraviti procjenu epidemiološke situacije i dati prijedlog mjera, kao i redovno pratiti epidemiološku situaciju.

Što se tiče bolničkih kapaciteta za smještaj hospitaliziranih pacijenata oboljelih od covida, radna skupina je zauzela stav da za sada nije neophodno njihovo dodatno proširenje. (jutarnji.hr)