Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Malenica: Preispitivat će se europski uhidbeni nalog, istraga pri kraju

Ministar pravosuđa Ivan Malenica u Dnevniku je istaknuo da grčka istraga vezana za pripadnike BBB-a traje već dugo, ali i da se očekuju rezultati. Govorio je i o tome kako spriječiti nasilje nad ženama i u obitelji. Prijedlog zakona po kojem će se curenje podataka smatrati kaznenim djelom ne smatra radikalnim potezom.

Komentirajući zahtjev za izručenje 10 pripadnika Bad Blue Boysa Grčkoj Malenica je kazao kako je Europski uhidbeni nalog proslijeđen DORH-u koji po njima postupa.

– Ovo je prva faza prije odlučivanja o predaji grčkim vlastima, a sudovi su odlučili – ili istražni zatvor ili mjere opreza, rekao je.

Objasnio je kako Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije utvrđuje proceduru, ali propisuje i iznimke.

-Ti su razlozi dosta restriktivni, no sud u svakom konkretnom slučaju odlučuje jesu li ispunjeni uvjeti za predaju vlastima druge države. Vjerujem da će se u konkretnom slučaju ispitivati jesu li europski uhidbeni nalozi opravdani i hoće li na temelju njega hrvatski građani biti izručeni grčkim vlastima, rekao je ministar.(N1)