Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Velika pobuna u Bruxellesu protiv Von der Leyen: ‘Je li to poruka muslimanima? Uništit će nas!‘

S obzirom da su stavovi koje šefica Europske komisije Ursula von der Leyen u zadnjih nekoliko godina bili kontroverzni i radikalni u više važnih pitanja, zapravo nije veliko iznenađenje da je 850 zaposlenika Europske komisije i ostalih europskih institucija potpisao i poslao vrlo neugodno pismo ženi koja bi trebala predstavljati Europsku uniju, štititi interese njezinih članica i svih građana.

Prema informacijama Euroactiva zaposlenici Komisije i drugih EU institucija pismom prozivaju Von der Leyen jer je nakon eskalacije novog sukoba na Bliskom istoku prvenstveno stala uz Izrael, dok zanemaruje odnose s Arapima, odnosno muslimanima. Pismo je napisano na tri stranice, a poslano je na adresu šefice Komisije, kao i na razne predstavnike EU institucija, i to 20. listopada.

Zaposlenici EK snažno osuđuju napad Hamasa na civile, ali procjenjuju kako si europske institucije ne bi smjele priuštiti svrstavanje prvenstveno na jednu stranu, onu izraelsku. Dojam je da je Ursula von der Leyen zauzela pozicije identične onima američkog predsjednika Joea Bidena koji, izgleda, donosi ključne vanjskopolitičke odluke temeljem domaćih istraživanja javnog mišljenja te je radikalnom izraelskom lideru Netanyahuu ponudio empatiju, financijsku i vojnu pomoć, što je izazvalo bijes arapskog svijeta. Nejasno je zbog čega šefica Komisije kao poslušnica u potpunosti slijedi Bidenovu retoriku. Više donosi G. Drljača, jutarnji.hr