Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Izrael: Ovo bi trebala biti naša posljednja manevarska operacija u Gazi. Nakon toga više neće biti Hamasa

Izrael je proširio planirane evakuacije na sjevernoj bojišnici s Libanonom u nedjelju kako su se sukobi s libanonskom islamističkom skupinom Hezbolah intenzivirali otkad je prije više od dva tjedna izbio rat u Gazi. Ekipa N1 je na terenu, tijekom dana posjetila je razoreni kibuc, u kojem se još uvijek vide posljedice krvavog napada.
“Nigdje nije sigurno, naročito ne ovdje gdje se mi nalazimo pošto smo samo četiri kilometra udaljeni od Gaze. Morali smo potpisati papire da dolazimo na vlastitu odgovornost. Protuzračna obrana Izraela je 200 metara iza nas”, kazao je novinar N1 Branislav Šovljanski.

Nakon prošlotjedne odluke o preseljenju stanovnika iz 28 pograničnih sela i obližnjeg grada Kiriat Shmona, ministarstvo obrane reklo je da na popis dodaje 14 zajednica.
Hezbolah i Izrael sve učestalije razmjenjuju vatru na granici otkad je palestinska grupa Hamas izvela smrtonosni i šokantni napad na Izrael 7. listopada, dok je Izrael odgovorio s intenzivnim zračnim napadima na Gazu.

Hezbolah je u nedjelju objavio smrti šest boraca, sada ukupno 26 od 7. listopada, u najgoroj eskalaciji nasilja duž granice otkad su Izrael i Hezbolah ratovali 2006. godine.

Barem pet izraelskih vojnika i jedan civil ubijeni su na izraelskoj strani granice, prema izvješću izraelske vojske.

Vođa Hezbolaha, Hasan Nasralah, tek se treba javno obratiti vezano uz eskalaciju, no u nedjelju je rečeno da pomno prati razvoj događaja i usmjerava zapovjednike u bitkama. (N1)