Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Erdogan: Hamas nije teroristička organizacija

Šest i pol tisuća stanovnika pojasa Gaze ubijeno je od početka rata, izvijestilo je Ministarstvo zdravstva pod kontrolom Hamasa. Istodobno, Izrael pojačava napade na pojas Gaze gdje bi večeras, u ponoć, upozorava UN, zbog nestašice goriva bolnice mogle prestati s radom.
Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da palestinska militantna skupina Hamas nije teroristička organizacija, već oslobodilačka skupina koja se bori za zaštitu palestinske zemlje i naroda.

Obraćajući se zastupnicima svoje vladajuće stranke AK, Erdogan je pozvao i na trenutačni prekid vatre između izraelskih i palestinskih snaga i poručio da muslimanske zemlje moraju djelovati zajedno kako bi osigurale trajni mir u regiji.

– Hamas nije teroristička organizacija, to je oslobodilačka skupina, ‘mudžahedini’ koji se bore za zaštitu svoje zemlje i naroda, rekao je turski predsjednik.

Erdogan je kritizirao zapadne sile koje su izrazile podršku izraelskoj odmazdi protiv Hamasa. “Zapadne suze prolivene za Izraelom manifestacija su prevare”, rekao je.

Brojni turski saveznici u NATO-u smatraju Hamas terorističkom skupinom, a njegove izjave snažno je osudio Matteo Salvini, zamjenik talijanskog premijera. Rekao je da su Erdoganovi komentari “teški i odvratni i nisu pomogli u deeskalaciji”.

– Predložit ću svom kolegi ministru vanjskih poslova Antoniju Tajaniju da uputi službeni prosvjed i pozove turskog veleposlanika na razgovor, najavio je Salvini.

Turska je osudila ubojstva civila, posljedicu Hamasovog napada na južni Izrael 7. listopada, ali je pozvala Izrael da reagira suzdržano. (hrt)