Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Cvjećari podignuli cijene, prodaja skromnija nego prijašnjih godina

U tijeku su pripreme za blagdan Svih svetih. U Hrvatskoj je krizantema simbol prolaznosti života, smrti te žaljenja i najčešće je cvijeće koje na taj blagdan i Dušni dan nosimo na posljednja počivališta svojih najmilijih.

Na Glavnoj osječkoj tržnici ponuda krizantema, jesenskih ljepotica – bogata i raznovrsna. A cijene – šarolike.

– Krupne krizanteme su 10 eura, a multiflore su 6 eura. Više se kupuju multiflore zato što su nešto jeftinije, rekao je Tomislav Žiška, proizvođač cvijeća, Našice.

Cvjećari kažu da su morali podignuti cijene, jer je poskupjelo sve potrebno za proizvodnju cvijeća.

Cvjećari podignuli cijene

– Poskupili su kalići, zemlja, gnojivo, celofani, sve je posklupjelo, rekla je Ana Živčić, proizvođačica cvijeća, Višnjevac.

Unatoč poskupljenju, građani na osječkoj Glavnoj tržnici uoči blagdana kupuju cvijeće za grobove svojih najmilijih. Mnogi ipak skromnije nego prijašnjih godina, jer kupnja krizantema, multiflora ili pak špina mnogima je velik izdatak u kućnom proračunu.

– Zapravo ove cijene, ovoliko koliko su veće nego lani, to zapravo uopće nije proporcionalno pravom poskupljenju. Mi bismo trebali barem još dva eura veću cijenu staviti da bi se nama to isplatilo, rekao je Ivan Gajzer, proizvođač cvijeća, Osijek.

No bez obzira na to koliki aranžman ili lončanicu odnesemo na groblje, najbitnije je da će u svakome na blagdan Svih svetih i Dušni dan biti ista misao – sjećanje na voljene koji više nisu s nama.(hrt)