Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Nova generacija tajkonauta na putu za svemirsku postaju: Najmlađa kineska posada poletjela u ‘Božanskoj lađi‘

Ova misija je nagovještaj brže rotacije kineskih astronauta u budućnosti.

Najmlađa ikada kineska posada astronauta uputila se u četvrtak na kinesku svemirsku postaju, utirući put novoj generaciji “tajkonauta” koji bi trebali ispuniti ambicije svoje zemlje u istraživanju svemira.

Svemirska letjelica Shenzhou-17, ili “Božanska lađa”, poletjela je nošena raketom Long March-2F s tri putnika iz lansirnog satelitskog centra Jiuqan u sjeverozapadnoj Kini.

Šestomjesečnu misiju predvodi bivši pilot ratnog zrakoplovstva Tang Hongbo (48) koji je bio dio prve posade na svemirskoj postaji 2021.
Njegov povratak na orbitirajuću postaju Tiangong, “Nebesku palaču”, predstavlja i novi rekord za najkraći interval između dviju misija tajkonauta, izraza skovanog od kineske riječi za svemir.
Ova misija je nagovještaj brže rotacije kineskih astronauta u budućnosti.

Uz bok Tangu, prvi puta u svemir su poletjeli 33-godišnji Tang Shengjie i 35-godišnji Jiang Xinlin.

Kina je započela i selekcijski proces za četvrtu skupinu astronauta. Od kandidata se traži da imaju završeni doktorski studij iz prirodoslovnih disciplina, od fizike, biologije i kemije do biomedicinskog inženjerstva i astronomije.

Prijaviti se po prvi puta mogu i kandidati iz Hong Konga i Macaa.

Prve dvije skupine tajkonauta su svi bili bivši piloti ratnog zrakoplovstva koji su se pridružili Narodnoj oslobodilačkoj vojsci 1995. s 20 godina. (Hina, jutarnji.hr)