Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Susret Bidena i Netanyahua: ‘Američka potpora izraelskoj obrani je čelično čvrsta‘

Pratimo dramatična zbivanja od početka rata na Bliskom istoku

Američki predsjednik Joe Biden i izraelski premijer Benjamin Netanyahu u srijedu su razgovarali o naporima u lociranju i osiguravanju oslobađanja Amerikanaca za koje se vjeruje da su taoci u Gazi, priopćila je Bijela kuća.

Biden je izraelskom premijeru također naglasio “važnost fokusiranja na ono što dolazi nakon krize, kako bi se stvorio put za trajni mir između Izraelaca i Palestinaca”, priopćila je Bijela kuća.

Biden je to izjavio i ranije u srijedu na zajedničkoj konferenciji za medije s australskim premijerom Anthonyjem Albaneseom, rekavši da je američka potpora izraelskoj obrani čelično čvrsta, no da obje strane trebaju razmisliti o putu prema naprijed u regiji jednom kad se kriza u Gazi razriješi.

“Izraelci i Palestinci jednako zaslužuju živjeti jedni pored drugih u sigurnosti, dostojanstvu i miru”, rekao je Biden.

Biden je na konferenciji za medije ocijenio i da je jedan od razloga zašto su militanti Hamasa napali južni Izrael taj da spriječe normalizaciju odnosa između Izraela i Saudijske Arabije.

Između ostalog je rekao i da “nema povjerenja” u brojku o više od 6.500 poginulih od izraelskih napada na Pojas Gaze, uključujući 2.700 djece, koju iznosi tamošnje ministarstvo zdravstva.

“Nemam pojma govore li Palestinci istinu o tome koliko je ljudi ubijeno. Siguran sam da su ubijeni i nevini, a to je cijena vođenja rata”, rekao je Biden. (M.B., Hina, jutarnji.hr)