Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Nakon članka Jutarnjeg strani radnici nestali iz ilegalnog hostela u Savskoj, ujutro stigla i policija

Jutros je u dvorište zgrada u Savskoj 34 i 36 stigla policija koja je, kako tvrdi stanar, zatekla prazne prostore

Nakon što je Jutarnji objavio članak o useljenju tridesetak stranih radnika u poslovni prostor koji se nalazi na Savskoj cesti nasuprot SOA-e i sjedišta MUP-a, sinoć su misteriozno nestali. Članak je na našem portalu objavljen u 20 sati, a jedan od stanara primijetio je da ih nema kad se vratio s utakmice oko 23 sata.

  • Samo su nestali nakon što je izašao članak, zgrada ima kamere tako da je moguće vidjeti je li tko vozilom ušao u dvorište. Spremni smo surađivati s policijom ako to bude potrebno, rekao je stanar i dodao da nema pojma tko je došao po radnike niti kako su tako brzo napustili prostor.
    Jutros je u dvorište zgrada u Savskoj 34 i 36 stigla policija koja je, kako tvrdi stanar, zatekla prazne prostore. Policiji smo poslali upit o navedenom te ćemo odgovor objaviti čim pristigne.

Podsjećamo, u poslovni prostor veličine 227 kvadrata koji dijeli dvorišni prostor s ranije navedenim zgradama, uselio je veći broj stranih radnika. Zanimljivo je da se prostor nalazi točno 140 metara od ulaza u SOA-u i još koji metar više od MUP-a u Vukovarskoj.
Prema navodima stanara, u improviziranom smještaju tridesetak radnika boravi oko mjesec dana. Zbog brzih izmjena i čestog susretanja radnika s torbama i koferima, stanari su uvjereni da se prostor koristi kao distributivni centar za radnu snagu koja putuje dalje prema zapadnoj Europi.
Jedan od susjeda kaže kako su u početku ovdje zalazili samo muškarci, dok posljednjih desetak dana pristižu i žene, svi mlađe životne dobi. S obzirom na to da nisu očekivali nove susjede, stanari zgrade prvu večer po dolasku migranata pozvali su policiju koja je navodno nove “stanare” popisala i ustanovljeno je da imaju uredne papire i valjanu dokumentaciju.

Ključni problem koji je zabrinuo stanare okolnih zgrada bilo je odlaganje smeća. Nakon nekoliko tjedana boravka, u zajedničkom dvorištu pojavila se hrpa smeća sačinjena od glomaznog i građevinskog otpada uz poneku pretrpanu crnu vreću u kojoj su se nalazili i ostaci hrane.

U prostoru je ranije atelje imao poznati hrvatski kipar, grafičar, slikar i ilustrator Ivan Antolčić na što ukazuje natpis na jednom od objekata. Vlasnik prostora jedno vrijeme je bila tvrtka Design i sitotisak Straža, a prema podacima upisanim u zemljišne knjige, trenutačni vlasnici su Stjepan Zubčić i Stanislava Herjavec koji su, kako kažu susjedi, prostor dali u najam nekom trećem. Zubčić nam se na poziv javio, a čim je shvatio što nas zanima brzo je okončao poziv. (I. Pahlić, jutarnji.hr)