Aktualno OG sada Ogulin

Srpska nacionalna manjina dobiva kulturni centar u Ogulinu

Vijeću srpske nacionalne manjine grada Ogulina, na natječaju za kapitalna ulaganja Srpskog narodnog vijeća odobreno je 140.000,00 eura, za kupnju i početak uređenja kulturnog centra u Ogulinu. Ovim ulaganjem Ogulin će dobiti još jedan reprezentativni prostor uređen po najmodernijim standardima.

Name, Vijeće se početkom godine prijavilo na natječaj Srpskog narodnog vijeća za kapitalne investicije za poboljšanje manjinske infrastrukture. Prije mjesec dana projekt je pozitivno ocijenjen, pa je Vijeću odobren iznos od 140.000 eura, koji je namijenjen za kupnju poslovnog prostora i troškove početka njegova uređenja. Prije nekoliko dana potpisan je kupoprodajni ugovor za kupnju prostora površine 160m2, koji se nalazi u prizemlju zgrade, smještene u samom centru grada.

Prema riječima predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine grada Ogulina Nevena Vujnovića ideja za kupnju prostora rodila se zahvaljujući dobroj suradnji sa Srpskim narodnim vijećem. Prostor se planira urediti u svrhu kulturnog centra srpske nacionalne manjine u koji će biti dobrodošli svi. Planira se uređenje multifunkcionalne dvorane sa manjom kuhinjom i sanitarnim čvorom te uredskim prostorom i salom za sastanke. Planirani radovi na uređenju prostora započet će vrlo brzo, kako bi se što prije prostor stavio u funkciju. Vujnović ističe da se u prostoru planira odvijanje kulturnih i obrazovnih programa do raznih domjenaka i obilježavanja značajnih događaja i datuma.

Vujnović se nada i daljnjem nastavku ulaganja, i to kroz kapitalne investicije na području Ogulina. Kao primjer takvih ulaganja Vujnović podsjeća na projekt uređenja igrališta po mjesnim odborima od prije dvije godine, a gdje danas gledamo sretnu djecu u igri.

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Karlovačke županije Neven Ivošević izrazio je, pak, zadovoljstvo kupljenim prostorom. Ističe da će zajedničkim radom nastojati da prostor bude u potpunosti iskorišten.

“U razgovorima smo sa Srpskim narodnim vijećem oko mogućeg provođenja „Projekta plus“ u Ogulinu. „Projekt plus“ je projekt SNV-a kojim se osigurava provođenje programa iz raznih područja od radionica iz STEM područja, robotike, učenja stranih jezika, učenja sviranja gitare, harmonike i tamburice do radionica starih igara koje su danas pomalo zaboravljene.” – poručuje Ivošević. Ivošević se nada da će projekt započeti ubrzo i da će kroz interes djece biti odabrani najbolji programi.

Inače, kapitalne investicije spadaju u red najvažnijih aktivnosti Srpskog narodnog vijeća zbog čega je od ključne važnosti gradnja novih objekata, kao i obnova, uređenje ili opremanje društvenih domova i prostorija manjinskih vijeća, te posebno vrtića, igrališta i prostora nužnih za funkcioniranje lokalnih sredina. Ovogodišnje investicije su po obimu sredstava najveće do sada, pa se trenutno provodi 10 velikih i 40 manjih projekata. Njihovi korisnici su većinom manjinska vijeća. Sredstva za sve projekte idu preko Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH pri Vladi RH.

„Program plus“ je novi program SNV-a koji se za sada provodi samo u Rijeci, Kninu i Belom Manastiru, ali se može očekivati i u drugim većim sredinama. Program obuhvaća igraonice za predškolski program i školske sadržaje za školarce, učenje jednog stranog jezika i muzičke vještine, robotike i drugih sadržaja za koje vlada veći interes, kao i poduka i pomoć u učenju matematike, fizike i drugih teških predmeta. Projektom su predviđena i sredstva za besplatni prijevoz djece kojoj je to nužno osigurati.