Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Trudnica u Petrovoj dobila lijek koji se koristi nakon spontanog pobačaja, nakon desetak dana – šok: ‘Uništen mi je život‘ – kažu u “Provjereno”


Konačnu odluku da joj da injekciju kako bi potaknula kontrakcije maternice i brzi povratak u prvobitno stanje, donijela je specijalizantica

U emisiji Provjereno Nove TV sinoć je objavljena potresna priča o ženi kojoj je specijalizantica zagrebačke Petrove bolnice, nakon pogrešne procjene da je došlo do prekida trudnoće, na početku trećeg mjeseca dala lijek koji inače služi za stezanje maternice nakon spontanog pobačaja. Na kontroli desetak dana poslije – šok! Ultrazvuk pokazuje fetus, čuju se i otkucaji srca.

Mlada žena je potom poslana kući, no već idući dan je pobacila.

“Netko je meni uništio život, meni, mojoj obitelji. Meni je to beba, nekom možda nije, željno iščekivana beba gdje mi je termin bio sad za mjesec dana. Želim da netko odgovara za to jer to nije mala stvar što mi se napravila”, rekla je Maja Glazer Turčić.

“Mi ne bismo htjeli da se nikome dogodi to što se nama dogodilo. Biti trudan i dva puta u dva tjedna imati spontani pobačaj, zapravo prvo imati spontani, pa vidjeti da ti je dijete živo i onda opet nakon toga izgubiti dijete”, dodao je Tomislav Turčić.
Umjesto kolijevke i priprema za dolazak prinove, suze. Umjesto sina u naručju, borba sa sustavom da priznaju odgovornost.

Konačna odluka
Planirali su drugo dijete. Njihova trogodišnja kći radovala se dolasku brata ili sestre. Maja je uspješno ostala trudna, prva dva ultrazvuka nisu ukazivala ni na kakav problem, a onda je na početku trećeg mjeseca trudnoće iznenada prokrvarila. Otišla je na hitnu u Petrovu bolnicu.

“U hitnoj me preuzela doktorica, prvo je napravila pregled instrumentima, onda je krenula raditi ultrazvuk, gledajući ultrazvuk koji je okrenula sebi da ja ništa ne vidim, nije ništa našla i rekla da sam nažalost izgubila bebu i da je očito sve izašlo van. Rekla je da će mi dati injekciju da se što prije maternica vrati u prvobitno stanje i da sve što je ostalo izađe van”, objasnila je Glazer Turčić.

Tu konačnu odluku da joj da injekciju kako bi potaknula kontrakcije maternice i brzi povratak u prvobitno stanje, donijela je specijalizantica. Samostalno. Bez konzultacije i supotpisa glavne liječnice, a Maja u tom trenutku nije imala razloga sumnjati u njezino znanje i stručnost. Dva tjedna poslije, na kontrolnom pregledu kod njezine liječnice uslijedio je šok.

“Ginekologinja je problijedila, okrenula mi je ekran, a ono moja beba u maternici, živa, pustila je otkucaje srca, znači srčeko radi. Ne mogu opisati kad je okrenula ekran to dijete kao da me vidjelo, počelo je mahati rukicama i nožicama. Mojoj sreći nije bilo kraja”, ispričala je Glazer Turčić.

Veliki bolovi
No sreća je bila kratkog vijeka. Sutradan je osjetila velike bolove.

“U tom trenu se dogodilo to da smo ovaj put stvarno izgubili dijete. Ne znam s kojom snagom sam uspio uzeti to dijete. Svoju ženi u bolovima i otići u bolnicu”, poručio je Turčić.

“To su bili takvi grozni bolovi ja to ne mogu opisati. Uputili smo se u bolnicu na hitnu, kad smo došli tamo nas je cijeli tim doktora čekao, došla sam na pregled tad su mi apsolutno sve napravili, od pregleda, drugog mišljenja do svega, tad je bilo sve kako je trebalo biti prvi put. Naravno bebe više nije bilo, i uputili su me na kiretažu”, kazala je Glazer Turčić.

Čudili su se, kaže Maja, svi liječnici s kojima se u idućim tjednima susrela gledajući povijest bolesti i snimku s ultrazvuka koji je na kobnom pregledu napravila mlada liječnica.

“Odlučio sam, pošto je ona bila emotivno i fizički u jako lošem stanju, obratiti se kome god mogu da mi pomognu u ovoj situaciji, da se dozna šta je bilo tog kobnog dana, što je ta specijalizantica loše napravila, što je krenulo tog dana po zlu, obratio sam se Ministarstvu zdravstva, liječničkoj komori, kontaktirao sam odvjetnika”, rekao je Turčić. (S.Ž., jutarnji.hr)