Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Dron pogodio nuklearku u Rusiji: “Može doći do nepopravljivih posljedica”

Ukrajinski dron srušio se u četvrtak na skladište nuklearnog otpada u nuklearnoj elektrani Kursk u zapadnoj Rusiji, oštetivši njegove zidove, priopćilo je u subotu rusko ministarstvo vanjskih poslova, pozivajući druge vlade da osude Kijev.

Ukrajina je morala znati da su njezine akcije mogle izazvati nuklearnu katastrofu punih razmjera, navodi se u priopćenju ministarstva.

“Pozivamo sve vlade da oštro osude barbarske akcije Kijeva, koje su iznimno opasne i mogu dovesti do nepopravljivih posljedica”, rekla je glasnogovornica ministarstva Maria Zaharova.

Moskva je u petak priopćila da je spriječila napad dronom, a dvije novinske kuće objavile su da je eksplozija oštetila fasadu skladišta nuklearnog otpada.
Zaharova je rekla da je jedan dron s eksplozivom oštetio zidove postrojenja za nuklearni otpad, dok su druga dva pogodila kompleks upravne zgrade.

“Prema preliminarnim podacima, dronovi korišteni u napadu na nuklearnu elektranu koristili su komponente koje su isporučile zapadne zemlje”, rekla je, dodavši da je takav napad morao imati dopuštenje ukrajinskih saveznika ili su ga možda naredili.

Pogon Kursk je nakon napada priopćio da nije bilo žrtava te da su razine radijacije i rad normalni.

Ukrajina općenito odbija potvrditi ili zanijekati vojne operacije unutar ruskog teritorija.

Incident u četvrtak navečer dogodio se dan nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da je napad ruske bespilotne letjelice u zapadnoj ukrajinskoj regiji Hmelnicki vjerojatno bio usmjeren na nuklearnu elektranu u tom području.

UN-ova agencija za nuklearni nadzor rekla je da je napad uništio “brojne prozore” na lokaciji, ali nije utjecao na rad ukrajinske elektrane niti na njezinu povezanost s električnom mrežom.

Reuters nije mogao neovisno potvrditi niti jedan incident. (Hina, N1)