Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Zašto je Hrvatska glasala protiv hitnog primirja u Gazi? Zbog Hamasa, ustaša i SAD-a

Hrvatska je jasno definirala da smatra napad Hamasa zločinačkim činom te da Izrael ima pravo na samoobranu

Hrvatska je među 14 država koje su glasale protiv rezolucije kojom se traži “trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje” između izraelskih snaga i militanata Hamasa u Gazi”. Protiv su glasale još i Austrija, Češka, Mađarska, Izrael i SAD, uz neke manje zemlje, Fidži, primjerice. Suzdržalo se od glasanja 45 država među kojima su Njemačka i druge članice EU.

Hrvatska je jasno definirala da smatra napad Hamasa zločinačkim činom te da Izrael ima pravo na samoobranu. Uzeti treba u obzir i hrvatsku modernu povijest i genocid koji su zločnici Pavelićeva režima provodili protiv Židova, Srba i Roma. Razlog je to više da stanemo uz Izrael. Procjena je naše vlade bila da je ovo trenutak u kojem moramo biti na strani Sjedinjenih Država, također.

Njemačka se suzdržala jer ima veliku islamsku manjinu koja bi mogla negativno reagirati na takvu odluku. Francuska i Španjolska su glasale za rezoluciju, prva zbog islamske zajednice, najveće u Europi i povijesnih veza s Bliskim istokom, Madrid jer ima izuzetno dobre odnose s Palestincima.

Većina EU je dakle glasala protiv ili se suzdržala svjesna da bi primirje išlo isključivo na ruku teroristima Hamasa koji bi se mogli reorganizirati. Ako smo protiv primirja koje bi u Ukrajini išlo na ruku agresoru, Rusiji, tada smo i protiv primirja koje bi išlo na ruku teroristima, Hamasu. EU je na summitu koji je upravo završio predložio “humanitarne pauze” kako bi civilno stanovništvo pojasa Gaze moglo dobiti potrebnu pomoć, a da Hamas ne dobije potrebnu podršku. (Ž.Trkanjec, jutarnji.hr)