Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Stanovnici Gaze provalili u skladišta UN-a, odnose brašno i druge namirnice

Tisuće stanovnika pojasa Gaze provalile su u skladišta i distribucijske centre Agencije UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA), otimajući brašno i “osnovne namirnice za preživljavanje”, priopćila je u nedjelju ta organizacija.

  • Ovo je zabrinjavajući znak da se javni red nakon tri tjedna rata i čvrste opsade Gaze počinje raspadati, priopćila je UNRWA.

Jedno od skladišta u kojem UNRWA skladišti pomoć iz humanitarnih konvoja koji stižu iz smjera Egipta smješteno je u Deir al-Balahu.

Pomoć Gazi je gotovo onemogućena zbog izraelskog bombardiranja gusto naseljene enklave, kao odgovora na napad Hamasa 7. listopada.

Radikalna islamistička sunitska skupina Hamas vlada pojasom Gaze od 2007.

  • Zalihe se prazne, a humanitarna pomoć koja stiže konvojima kamiona iz Egipta u Gazu je nedovoljna. Samo za osnovno preživljavanje treba mnogo više, a pomoć koja stiže je nedovoljna i neredovita, dodaje UN-ova agencija u priopćenju.

UNRWA ističe da im je mogućnost pružanja pomoći dovedena u pitanje zbog zračnih udara u kojima je, kako tvrdi, poginulo 50 članova njihova osoblja.

Prije sukoba Izraela i Hamasa, organizacija je upozoravala da joj je mandat ugrožen zbog nedovoljnog financiranja. (B.B.B./HRT/Hina)