Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Oko 100.000 ljudi prosvjedovalo protiv amnestije za organizatore referenduma u Kataloniji

Domovina nam je u opasnosti. Kako bi ostao na vlasti, Sanchez nudi amnestiju drugim političarima, rekao je lider desne stranke Vox

Nakon što je socijalistički španjolski premijer Pedro Sanchez najavio amnestiju za organizatore referenduma o neovisnosti Katalonije iz 2017., u Madridu su se u nedjelju na poziv desnice okupili deseci tisuća prosvjednika, smatrajući da bi oprost mogao dovesti do novog pokušaja odcjepljenja te pokrajine.

“Ovdje smo se okupili zbog udara koji se priprema iz Moncloe (sjedišta španjolske vlade). Domovina nam je u opasnosti”, rekao je Santiago Abascal, lider desne stranke Vox pred okupljenim mnoštvom.

“Sanchez je veliki izdajnik domovine. Kako bi ostao na vlasti, nudi amnestiju drugim političarima”, dodao je.

Na Kolumbovom trgu u Madridu okupilo se oko 100.000 prosvjednika, podatak je regionalne vlade. Fondacija za nacionalnu obranu Španjolske (DENAES), sastavljena od 62 udruge koja je organizirala prosvjed, navela je da se okupilo 200.000 ljudi.
Prosvjed je uslijedio dan nakon što je Sanchez, koji se nada novom četverogodišnjem mandatu, najavio amnestiju.

“U ime Španjolske, u interesu Španjolske te u obranu suživota između Španjolaca, branim danas amnestiju u Kataloniji vezanu uz prošle događaje”, izjavio je Sanchez na kongresu svoje Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE).

“Potrebno je iskazati vrlinu. To je jedini mogući način da postoji vlada u Španjolskoj i da se ne ponove izbori”, dodao je. (Hina, jutarnji.hr)