Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Skandal trese dalmatinsko turističko središte – Zadar

Nešto što je trebalo biti kruna uspješne turističke sezone u Zadru i promocija grada na dalekim tržištima, pretvorilo se u fijasko i rezultiralo ostavkom direktora Turističke zajednice Grada Zadra, Marija Paleke. Putovanje izaslanstva na predstavljanje Grada Zadra u New York od početka je izazivalo negativne komentare u zadarskoj javnosti, a potom su procurile i snimke sa sporne večere.

Po povratku sa predstavljanja u New Yorku, direktor Turističke zajednice Grada Zadra podnio je ostavku. Iz, kako je naveo, moralnih razloga i zbog loše percepcije javnosti.

– Osobno jako sam zadovoljan njegovim radom, svih ovih godina. To je njegova ostavka, na njegov zahtjev koji sam prihvatio, iz moralnog razloga, ali kažem, zbog neodgovornog ponašanja pojedinca, rekao je Branko Dukić, gradonačelnik Zadra.

Oporbeni gradski vijećnici bili su protiv putovanja od samog početka. Sve je kulminiralo kad je jedan zadarski ugostitelj na svom Instagram profilu objavio video uratke s predstavljanja iz New Yorka.

– Mi smo imali priliku u Ameriku poslati kolektivno tijelo koje se zabavilo s jednim selektivno uvezenim moralom iz Amerike u kojem je samo jedan član podnio ostavku, istaknuo je Marko Vučetić, predsjednik Gradskog vijeća Zadra.

Pozivaju na odgovornost gradonačelnika Branka Dukića.

– On je znao gdje ide, znao je da će to biti privatna zabava, što sam napomenuo i prije nego što su same kompromitirajuće snimke izašle u javnost, rekao je Jure Zubčić.

– Tražimo ostavku i gradonačelnika Dukića i njegovog zamjenika Babića. Nakon toga, mi ćemo prvi podnijeti ostavku kao gradski vijećnici, rekao je Ante Rubeša, vijećnik Akcije mladih.

– Imamo jednog iskompromitiranog gradonačelnika i uz to jedno nefunkcionalno Gradsko vijeće, dodao je Marko Pupić Bakrač, vijećnik Akcije mladih.

U HDZ-u smatraju da je bilo i poželjno da gradonačelnik sudjeluje na predstavljanju Zadra.

– Činjenica jest da je na Mariju Paleki bio određeni pritisak javnosti i od ranije, a i činjenica je da je i Branku Dukiću, kao gradonačelnik Grada Zadra nanešena reputacijska šteta, rekao je Šime Erlić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Zadra.

– Normalno da svaka politička opcija gleda kako naštetiti gradonačelniku i vlasti, to je njihov osnovni cilj, rekao je zadarski gradonačelnik.

Gradonačelnik Paleki ne zamjera, ali mu zato oporba nabraja sve što su mu zamjerali tijekom jednog i pol mandata.

– Po meni je taj čin njegove moralnosti trebao bit odmah poslije koncerta Rite Ore. Njegov projekt završio je s milijun i po kuna minusa gradskih novaca, rekao je Enio Meštrović, vijećnik Nezavisne liste Konji.

Do natječaja za novog direktora Turističke zajednice, tu funkciju obavlja – gradonačelnik.(hrt)