Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Nezaposlenost u eurozoni i Hrvatskoj blago porasla u rujnu

Nezaposlenost u eurozoni i Hrvatskoj blago je porasla u rujnu, a u Europskoj uniji zadržala se na razini iz prethodnog mjeseca, pokazale su u petak procjene Eurostata.

U 20-članoj eurozoni stopa nezaposlenosti mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO) iznosila je u rujnu 6,5 posto i bila je za 0,1 postotni bod viša nego u mjesecu ranije, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

U EU iznosila je šest posto, zadržavši se na razini iz prethodnog mjeseca, prema revidiranom podatku.

U rujnu prošle godine iznosila je 6,7 posto u eurozoni i 6,1 posto u EU.

Eurostat procjenjuje da je u EU u ovogodišnjem rujnu bez posla bilo gotovo 13,03 milijuna građana, od čega njih gotovo 11,02 milijuna u eurozoni.

Mjesečna usporedba pokazuje da je broj nezaposlenih u EU uvećan za 95 tisuća i za 69 tisuća u eurozoni. Na godišnjoj razini njihov se broj smanjio za 126 tisuća u Uniji i za 212 tisuća u eurozoni.

Hrvatska uz Latviju

Španjolska i Grčka i dalje jedine imaju dvoznamenkastu stopu nezaposlenosti, koja je u rujnu dosezala 12 odnosno 10 posto.

U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u rujnu iznosila 6,8 posto i bila je za 0,1 postotni bod viša nego u mjesecu ranije, prema revidiranom podatku. Procjena stope za kolovoz snižena je za 0,2 postotna boda, napominju u Eurostatu.

U rujnu 2022. iznosila je 6,9 posto, pokazuju tablice.

Bez posla je u Hrvatskoj u rujnu, prema Eurostatovim podacima, bilo 116 tisuća građana, kao i u prethodnom mjesecu, prema revidiranom podatku. Prva procjena pokazivala je 122 tisuće nezaposlenih. U odnosu na prošlogodišnji rujan broj im je smanjen za tri tisuće.

Najbliža je Hrvatskoj u rujnu bila Latvija sa stopom nezaposlenosti od 6,6 posto.

Najnižu stopu nezaposlenosti imala je Češka, od 2,7 posto. Slijede Malta i Poljska s 2,8 posto, te Njemačka s tri posto. (hrt)