Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

U napadu na vozilo hitne u Gazi 15 ubijenih, Izrael: “Evo zašto smo ih napali”

U izraelskom zračnom napadu na vozila hitne pomoći koja su u petak korištena za evakuaciju ranjenika iz opkoljenog sjevernog dijela Gaze ubijeno je 15 ljudi i ranjeno njih 60, priopćilo je ministarstvo zdravstva enklave pod kontrolom Hamasa.
Izraelska vojska navela je da je identificirala i pogodila vozilo hitne pomoći “koje je koristila teroristička ćelija Hamasa”. Ustvrdila je da su u napadu ubijeni Hamasovi borci i optužila skupinu za prebacivanje militanata i oružja ambulantnim kolima.

Dužnosnik Hamasa Izat El Reshik rekao je da su navodi o prisutnosti njegovih boraca “neutemeljeni”. Ašraf al-Kidra, glasnogovornik ministarstva zdravstva Gaze, rekao je da je vozilo hitne pomoći bilo dio konvoja koji je Izrael gađao u blizini bolnice al-Šifa u gradu Gazi.
Kidra je rekao da je Izrael gađao konvoj vozila hitne pomoći na više od jedne lokacije, uključujući vrata bolnice al-Šifa i trg Ansar udaljen kilometar.

U izjavi o incidentu, izraelska vojska nije dala nikakve dokaze koji bi poduprli tvrdnju da je vozilo hitne pomoći bilo povezano s Hamasom, ali je navela da namjerava objaviti dodatne informacije.

“Naglašavamo da je ovo područje borbena zona. Civili u tom području stalno se pozivaju da se evakuiraju prema jugu radi vlastite sigurnosti”, rekla je vojska.(N1)