Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Tel Aviv pokrenuo najveći lov na čovjeka u povijesti Izraela: ‘On je mrtav čovjek! Hitler u svom bunkeru…‘

Yahya Sinwar predsjeda Hamasovim poslovima u Gazi, a uspostavio je svoje obavještajne službe i vojno krilo, IQB

Izrael je obećao pronaći i ubiti Yahyu Sinwara, zapovjednika Hamasa kojeg se smatra odgovornim za napade 7. listopada na južni Izrael, kada je poginulo više od 1400 ljudi.

Sumnja se da je Sinwar (61) smješten u zapovjednom i kontrolnom centru Hamasa ispod bolnice u Pojasu Gaze. Bolnica te navode demantira, piše Daily mail.

Kao vođa Hamasa u Gazi, Sinwar je drugi najmoćniji član te skupine nakon Ismaila Haniyeha.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu jučer je opisao Sinwara kao ‘malog Hitlera u svom bunkeru kojeg nije briga za svoj narod‘.
Potpukovnik Richard Hecht, glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga usporedio je Sinwara i Osamu bin Ladena.

  • Yahya Sinwar je lice zla. On je glavni um iza ovog napada, kao što je Bin Laden bio iza napada 11. rujna, rekao je.

Yahya Sinwar predsjeda Hamasovim poslovima u Gazi, a uspostavio je svoje obavještajne službe i vojno krilo, IQB.
IDF je prošlog mjeseca objavio da će tragati za Sinwarom, kao i za ostalim visokim dužnosnicima Hamasa.

Podsjetimo, Sinwar je zbog ubojstva dvojice izraelskih vojnika 1989. osuđen na 426 godina zatvora, a 2011. je oslobođen u sklopu razmjene zarobljenika.

Izrael za Sinwara i druge oslobođene u toj razmjeni smatra da su bili uključeni u napad 7. listopada. Izrael od tada tvrdi da Hamas ima sjedište u bolnici Al-Shifa u Gazi.
U petak je Hamas ustvrdio da su deseci Palestinaca ubijeni i ozlijeđeni nakon što je izraelski projektil pogodio konvoj hitne pomoći u blizini bolnice. Vidjela su se tijela razbacana po ulici između oštećenih ambulantnih vozila. Pojavio se i video iz Gaze koji pokazuje da je bolnica ostala bez struje.

Glasnogovornik palestinskog ministarstva zdravstva Ashraf al-Qidra je rekao da je Izrael izravno gađao drugo vozilo konvoja, a u tom je masakri poginulo 15 ljudi i ranjeno 60.

Kao odgovor na IDF-ov napad vozila hitne pomoći, izraelska je vojska rekla da je to područje borbena zona te da civile neprestano pozivaju da se evakuiraju prema jugu radi vlastite sigurnosti.

Izraelska vojska nije za sada dala nikakve dokaze koji bi poduprli tvrdnju da je to vozilo hitne pomoći povezano s Hamasom, no rekli su da će objaviti dodatne informacije.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres je rekao da je užasnut napadom u Gazi na konvoj hitne pomoći ispred bolnice Al Shifa, a slike tijela razbacanih po ulici nazvao je ‘mučnima‘. (T.L. jutarnji.hr)