Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Čačić o slučaju Agrokor: U redu je da odgovorni plate političku cijenu

Srušen je ključni dokaz protiv Ivice Todorića. Visoki kazneni sud odlučio je da knjigovodstveno-financijsko vještačenje poljske revizorske kuće – na kojem se temelji optužnica za izvlačenje milijardu 200 milijuna kuna u slučaju “Veliki Agrokor” – nije zakonito te je izbačeno iz spisa.

Radimir Čačić, predsjednik Reformista, rekao je za program HTV-a kako je Hrvatska u jednoj lošoj poziciji, koja moža postati još gora ovisno o odlukama arbitraže jer se radi o milijardama eura. Očito je, kaže Čačić, da je napravljen cijeli niz ogromnih propusta od strane institucija, politike i pravosuđa.

Smatra da je odluka Visokog kaznenog suda o odbacivanju vještačenja KPMG-a očekivana.

– Sam vještak je rekao da on vještak nije. KPMG ne samo što je u sukobu interesa, sam za sebe je rekao da nema ta specifična znanja koja se traže. Odluka pokriva 9 od 10 točaka optužnice. Mislim da je ostala samo jedna točka koja se odnosi na izvlačenje jednog minornog iznosa, kad se govori o cjelokupnom iznosu u slučaju Agrokor.

Ne misli da će se odustati od optužbe, ali vjeruje da će se ići na novu te će samim time i postupak trajati neko vrijeme.

Čačić je ustvrdio da je hrvatsko pravosuđe dokazano nesposobno.

– U percepciji javnosti u ogromnoj mjeri je korumpirano, svega 2 posto građana ima povjerenja u pravosuđe. Dakle, pravna država je na dnu. Ovakve situacije i dokazani propusti na najvišoj razini samo potvrđuju takav stav građana, rekao je.
Je li država trebala intervenirati u slučaj Agrokor?

Predsjednik Reformista smatra da je Vlada morala intervenirati u slučaju Agrokor.

– I druge države kad su se našle u sličnim situacijama su intervenirale na različite načine. Ovdje se ne radi o Agrokoru, već od 50-ak tisuća zaposlenih u cijeloj regiji, njihovim obiteljima, vrijednim brendovima. To se nije trebalo niti moglo prepuštati tržišnoj stihiji. U kojoj formi – to je sad druga stvar, kazao je.

Smatra da odluka politike nije bila prisvajanje dobiti u tom slučaju, već zaštita gospodarstva i radnih mjesta.

– Propusti su očiti, a očito je da će za to biti plaćena financijska cijena. Možda se dogodi da to platimo svi zajedno kao građani zbog grešaka države, ali smatram da je u redu da se plati i politička cijena za ljude koji se nisu u stanju u takvim situacijama postaviti na zakonit način. Odgovornost će se sigurno tražiti, uvjeren je Čačić.

– Namjere su bile korektne, ali radi se o šlampavosti i nesposobnosti, dodao je.
‘Nitko nije bez grijeha’

Čačić je rekao da su Reformisti glasali za lex Agrokor.

– U cijeloj toj priči važno je da se procesi kontroliraju, ali to pretpostavlja da se prvenstveno država i pravne institucije ponašaju u skladu sa zakonom, kazao je.

Svatko tko tvrdi da je u slučaju Agrokor bez grijeha, ističe Čačić, to jednostavno nije.

– Bez grijeha država nije, politika nije, nisu ni institucije koje su se pokazale nesposobne, ali naravno da je i Todorić snosi svoju odgovornost za dovođenje Agrokora u poziciju u kojoj se našao.

Prvi čovjek Reformista kazao je kako prema nedavno objavljenoj anketi ispada da većina ispitanih vjeruje Todoriću.

– Sasvim je jasan stav građana, ali hoće li to nešto bitno promijeniti u političkim vodama – sasvim sigurno ne. To je stav koji je godinama prisutan i za koji ja smatram da je potpuno utemeljen, nema ni jednog razloga da vjerujemo pravosuđu. Postoji cijeli niz razloga da vjerujemo da je duboko korumpirano desetljećima. Naravno, ne mislim da su svi u pravosuđu takvi, ali jest jedan krug vrlo utjecajnih, zaključio je Čačić.(hrt)