Aktualno Magazin Psihopomoć Zdravlje

Cijela lepeza novih ovisnosti

Svake godine, u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca, u Hrvatskoj se obilježava mjesec borbe protiv ovisnosti.

Glavni cilj je podizanje javne svijesti o važnosti suzbijanja problematike zlouporabe droga i drugih oblika ovisnosti.

Kad govorimo o ovisnostima, obično su nam prve asocijacije na ovisnost o drogama, alkoholu ili cigaretama, no u današnje moderno vrijeme pojavile su se i novi oblici ovisnosti koji nisu povezani sa štetnim supstancama, već prvenstveno sa štetnim ponašanjima.

U današnje vrijeme imamo cijelu lepezu novih ovisnosti. Neke od njih su: ovisnost o televiziji, mobitelima, računalima, video igrama, adrenalinu, društvenim mrežama, internet, kockanju (online, sportsko klađenje, casino ili automat klubovi)…. Moderne ovisnosti su kompleksno područje budući da ih je teško do kraja definirati upravo zato što nisu povezane sa zloupotrebom tvari.

Kad govorimo o zlouporabi droge među djecom i mladima, ona predstavlja jedan od najtežih problema današnjice zbog dugotrajno negativnog utjecaja na sve sfere života mlade osobe, a i njenih najbližih osoba. Nažalost, sve do današnjeg dana znanstvena istraživanja ovisnosti o drogama i njenih zlouporaba natkrivena su sjenama snažnih mitova i pogrešnih koncepcija o naravi ovisnosti.

U počecima znanstvenog proučavanja ovisničkog ponašanja početkom 1930.-tih, o ovisnicima se mislilo kao o ljudima manje moralne vrijednosti, slabog karaktera ili onima slabe snage volje. Ovi su nazori oblikovali mišljenje javnosti o problemu ovisnosti, koje ga tretira prije kao moralni nedostatak negoli zdravstveni problem, što je sveukupno vodilo prema kaznenim, prije negoli preventivnim i terapeutskim mjerama i akcijama.

Zahvaljujući prije svega novim znanstvenim spoznajama i mogućnostima neuroslikovnog prikaza funkcije mozga naš pogled i odgovor na problem ovisnosti se dramatično promijenio. Rezultati znanstvenih istraživanja jasno pokazuju da je ovisnost bolest koja zahvaća i mozak i ponašanje. Ovisnost je psihičko i/ili fizičko stanje naviknutosti na neke tvari, ponašanje ili situacije te kada uzimanje ovih tvari izazove neodoljivu ili teško savladivu želju da se nastavi s uzimanjem, govorimo o ovisnosti.

Kada govorimo o vrstama ovisnosti razlikujemo fizičku, psihičku i kombiniranu ovisnost.

Fizička ovisnost znači da je organizam osobe koja uzima droge postao naviknut, odnosno da su te tvari potrebne da bi tijelo funkcioniralo (najjača fizička ovisnost je ovisnost o heroinu).

Psihička ovisnost podrazumijeva ovisnost o osjećaju koji droga izaziva. Javlja se gotovo neodoljiv psihički poriv da se droga ponovno uzme, bilo da se ponovi osjećaj zadovoljstva, bilo da se otkloni nelagoda i tjeskoba.

Kada govorimo o kombiniranoj ovisnosti, tu spada ovisnost o duhanskim proizvodima (fizička ovisnost je ovisnost o nikotinu, a psihička su situacije u kojima je osoba najčešće konzumirala duhanske proizvode). Najuočljiviji znak početka razvijanja bolesti ovisnosti (o bilo kojoj drogi) je promjena ponašanja. Najčešća zabluda osobe koja je ovisna o drogi/kockanju je: “Ja mogu kontrolirati svoju ovisnost i mogu prestati kada god hoću”. Važno je za istaknuti da ovisnost ne nastaje odjednom. To je proces za koji je potrebno vrijeme  i što se ranije potraži stručna pomoć uvelike se povećava šansa za uspješno liječenje. (foto:pixabay)

Piše dipl. psiholog Ivan Sušanj

 

Ovaj sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija