Aktualno Kolumne Moja mirovina

O pravu na jednokratnu isplatu od 15% iz 2. stupa

U prethodnim objavama nastojali smo detaljno i točno informirati aktualne korisnike svih vrsta mirovina i buduće korisnike svih vrsta mirovina o njihovim mogućnostima ostvarivanja prava iz mirovinskog osiguranja.
Pisali smo o potencijalnim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju , a bilo je u „igri” više opcija za povoljnija prava aktualnih korisnika mirovina, ali pošto nisu uvaženi zahtjevi za neke povoljnije opcije, o izmjenama odredaba ZOMO-a , a i o savjetima za postupanja u cilju ostvarivanja povoljnijeg prava u 2024.godini, pisat ćemo u posljednjoj objavi u 2023.godini 31.prosinca .

S obzirom da je aktualizirana izmjena Zakona o obveznim mirovinskim fondovima, prema kojoj bi mirovinski fondovi ubuduće morali najmanje 5% imovine investirati u posebne , alternativne investicijske fondove, za čiju glavnicu bi garantirala država., i činjenica da nigdje u Europi ne postoje takve opcije, sve to izaziva negodovanje i nepovjerenje u takve postupke države , a iz svakodnevnih razgovora s građanima koji su u 2. stupu kao korisnici mirovine kao i s onima koji su obveznici 2. stupa, proizlazi veliko nepovjerenje ,pa pretpostavljamo da bi neuvjerljiva i nedovoljna objašnjenja mogla još više pogoršati povjerenje građana prema 2. stupu mirovinskog osiguranja, što bi se još više manifestiralo prilikom ostvarivanja prava na mirovinu kad se budući korisnici mirovine moraju odrediti koju će mirovinu primati: samo iz 1. stupa kada se sva sredstva s računa 2. stupa prebacuju u 1. stup, ili za kombiniranu mirovinu iz 1. i 2. stupa.
Nažalost, kad se u gotovo svim medijima govori o pravima iz 2. stupa do sada se najmanje govorilo o pravu na jednokratnu isplatu od 15%, a od 1.1.2024.g. na 20% od stanja na računu 2. stupa, tj. o uvjetima za ostvarivanje takvog prava. Većina budućih korisnika mirovina misle da će to pravo ostvariti automatski po statusu obveznika 2. stupa, međutim, nažalost, to nije tako. Naime, jednokratnu-djelomičnu isplatu od 15% odnosno 20% štednje u 2. stupu ostvaruju oni čija osnovna mirovina za 15% viša od najniže mirovine određene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju. Dakle, treba biti jasno da svi oni koji će ostvariti pravo na najnižu mirovinu ne mogu ostvariti pravo na jednokratnu isplatu. Oni koji će, kao povoljniju, ostvariti pravo na mirovinu po odredbama Zakona o hrv. braniteljima iz Domovinskog rata ne mogu kombinirati sa sredstvima iz 2. stupa.
Kao što smo već u nekoliko navrata pisali, pobliža informaciju o tome hoće li ostvariti pravo na jednokratnu isplatu iz 2. stupa može se prethodno doznati putem informativnog izračuna mirovine preko Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranja, ili preko sustava e-građani, ali ako se to prethodno nije tražilo, nakon podnošenja zahtjeva za mirovinu i nakon obrade zahtjeva u HZMO-u, iz REGOS-a se dobiva informativni izračun mirovine u kojem stoji koliko bi iznosila mirovina samo iz 1. stupa, mirovina iz 1. i 2. stupa i da li se ostvaruje pravo na jednokratnu isplatu, i tek nakon potpisivanja opcije mirovine u REGOS-u HZMO uspostavlja konačno rješenje o mirovini. Dakle, ako se donese odluka o kombiniranoj mirovini iz 1. i 2. stupa, neovisno je li ostvareno pravo na jednokratnu isplatu, isplata mirovine ugovara se odgovarajućim mirovinskim društvom, a isplata mirovine iz 2. stupa isplaćuje se zajedno s mirovinom iz 1. stupa.
S obzirom da je do sada, kad se mirovina iz 2. stupa izračunavala primjenom dodatka od 20,25% , mirovina iz 1. i 2. stupa bila je niža od mirovine samo iz 1. stupa, a pretpostavljam da će od 1.1.2024.godine zbog povišenja dodatka mirovine iz 2. stupa na 27% ,kombinirana mirovina iz 1. i 2. stupa biti bliže iznosu mirovine samo iz 1. stupa, pa će se , možda, zbog te činjenice mnogi odlučivati na tu kombiniranu mirovinu, a uzimajući u obzir i činjenicu da su, u slučaju smrti korisnika, neisplaćena sredstva iz 2. stupa nasljedna, po Zakonu o mirovinskom osiguranju u vidu korištenja obiteljske mirovine (uz moguće varijacije) i po Zakonu o nasljeđivanju.
Utješno je pojašnjenje relevantnih tumača izmjena ZOMO-a da će se postotak dodatka mirovine iz 2. stupa s 20,25% na 27% primijeniti i na stare korisnike takve mirovine, od 1.1.2019. godine. I to su logični postupci da se što više potencijalnih korisnika mirovine zadrži u 2. stupu kako obvezni mirovinski fondovi ne bi došli u lošu financijsku situaciju, mada svi stručnjaci govore da će 2. mirovinski stup sazreti tek nakon 40 godina postojanja, a činjenicu da 2. mirovinski stup u Europi ,osim Hrvatske, ima samo još nekoliko država, mnogi spominju .

Naravno, ovo nije pisanje protiv 2. mirovinskog stupa, nego nastojimo što više približiti problematiku 2. stupa starim i novim korisnicima mirovina, da bi na kraju radnog vijeka ostvarili optimalno mogući iznos mirovine. Također, skoro nigdje nećete pročitati na koji se način usklađuju mirovine iz 2. stupa.
Zbog svega toga što nije dovoljno transparentno, poštovani čitatelji, postoji u svim Područnim službama HZMO-a pravni savjetnik, postoje telefoni u Područnim službama i Središnjoj službi, a i internetska mogućnost postavljanja pitanja, mogućnost pisanih pitanja, pa budite odlučni i ne gubite nadu kad se suočite s paušalnim odgovorima,s bilo koje razine.
Kao što smo napisali na početku kolumne, u posljednjoj objavi ove godine nastojat ćemo još detaljnije pojasniti neke nepoznanice i dileme kod ostvarivanja prava u 2024.godini. (foto:pixabay)

Piše Momir Jakšić Momo

Sadržaj je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.