Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Sabor izglasao povjerenje Habijanu, SDP-ovci napustili sjednicu te izveli neobičan performans

Treći ministar gospodarstva u aktualnoj Vladi dobio je glasove 77 zastupnika, jedan je zastupnik bio suzdržan, a 35 protiv

Damir Habijan novi je ministar gospodarstva i održivog razvoja, odlučio je u srijedu Hrvatski sabor.

Treći ministar gospodarstva u aktualnoj Vladi dobio je glasove 77 zastupnika, jedan je zastupnik bio suzdržan, a 35 protiv njegova izbora.Saborski zastupnici SDP-a prije glasovanja o Habijanu napustili su sabornicu uz objašnjenje da nema smisla u tome sudjelovati pri čemu su na klupama ostavili fotografije bivših ministara.

Osvrnuvši se na aferu Mreža, Peđa Grbin u ime Kluba SDP-a zatražio je stanku i kazao kako imamo klasičan modus operandi izvlačenja novca iz države i fondova EU te utjecaja na medije.
“I umjesto da kažemo dosta, mi danas glasamo za novog ministra koji s gospodarstvom nema veze. Mi u tome sudjelovati nećemo jer ovo apsolutno nema smisla”, poručio je Grbin.

“Hvala i doviđenja”, dodao je predsjednik SDP-a nakon čega su zastupnici njegove stranke napustili sabornicu i na klupama ostavili fotografije bivših Plenkovićevih ministara.

Habijan prisegnuo
Nakon što mu je iskazano povjerenje, Habijan je prisegnuo da će ministarsku dužnost obnašati savjesno i časno, poštovati Ustav, zakone i pravni poredak, te se zalagati za svekoliki napredak Hrvatske.

Na saslušanju na odborima za gospodarstvo i za zaštitu prirode naglasio je da će se u svom radu odlučno suprotstaviti eventualnim nepravilnostima ili nezakonitostima.

„Bilo kakve nepravilnosti, nepodopštine ili nezakonitosti, kod mene neće proći“, poručio je Habijan.
Izglasavanje povjerenja, oporba je iskoristila kako bi ponovno prozvala Vladu i HDZ za korupciju, brojne afere, među njima i posljednju, Mrežu.

Afera Mreža je samo jedan krak afere Plin za cent, dio obračuna dviju struja unutar HDZ-a, jedne koja podržava Pavu Vujnovca i druga koja se zauzela za njegova jataka Lovrinčevića, kazala je Sandra Benčić (Možemo).
Afera Mreža otkrila je da smo zarobljena država, država i narod talaca, kazao je Domagoj Hajduković (SD).

Marija Selak Raspudić (Most) pita se zašto premijer radi za Most, zašto aferu za koju tvrdi da je Mostova brže želi potopiti Habijanovim izborom? Cilj ove specijalne medijske operacije nije uvjeriti građane da HDZ nije korumpiran, cilj je uvjeriti ih da smo svi isti, kako bi 60 posto građana koji ne izlaze na izbore, ostali kući, kazala je.

Orešković: Plenković je od dana nepremjer
Dalija Orešković (Centar) opetuje da je HDZ režim, koruptivan, maligan, da Andrej Plenković ima vlast, ali više nema legitimitet za vođenje države. „On je od danas nepremjer“, izjavila je.
Marijan Pavliček (HS) kolegama iz HDZ-a ironično je čestitao što po 30. put glasuju o novom ministru, te Habijanu koji se usudio prihvatiti biti ministar gospodarstva, pravnik po struci, nekoliko mjeseci prije izbora. Zadnjih sedam godina HDZ Hrvatima krade Božić, nagodinu neće biti tako, rekao je zastupnik.

Na prozivke iz oporbenih redova, Nikola Mažar (HDZ) uzvraća da se SDP raspustio sam poznatim štrikom oko vrata, a antikorupcijski Most dokazao svoju političku korumpiranost. S druge strane, na današnjim odborima, HDZ je pokazao Habijanovu stručnost, ali i borbu za transparentnost medija, rekao je.
Emil Daus (IDS) budućem ministru želi sve najbolje. Djeluje kao pošten i korektan čovjek, nadam se da ne voli pekmez pa ni na kruhu, kazao je, te Habijanu preporučio “Što dalje od pekmeza”. (Hina, I.V., jutarnji.hr)