Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Hoće li ovaj Božić biti najskuplji?

 

Koliko ćemo ove godine morati izdvojiti za blagdansku košaricu? Hoće li ovo biti najskuplji Božić otkad se prate cijene? Kakve nas cijene očekuju sljedeće godine i mogu li plaće moći pratiti njihov rast?

O svemu tome u emisiji U mreži Prvog govorili su predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, predsjednik HUP-Udruge trgovine Martin Evačić i ekonomski analitičar Damir Novotny.
Sever je naglasio kako se godinama rade izračuni blagdanskih košarica za Božić i Uskrs.

– Božićna obuhvaća Badnjak, Božić, blagdan sv. Stjepana te staru i novu godinu. U tom razdoblju rade se 3 košarice. Ona najskuplja je presjek svega onoga što je tradicija širom Hrvatske, ona srednja radi određene ustupke, a ona najskromnija odstupa od svega, kazao je.

Dodaje kako bi ove godine ona tradicionalna košarica iznosila bi 417 eura, srednja bi iznosila 176 eura, a ona najskromnija 98 eura.

– Što se tiče cijena hrane u Hrvatskoj, to nije samo pitanje blagdana, statistike pokazuju da smo iznad prosjeka EU, čak smo u nekim segmentima i iznad prosjeka koji vrijedi za bogatije zemlje u EU gdje su plaće 2-3 puta veće, naglasio je Sever. (hrt)