Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Ministri financija EU-a dogovorili nova pravila o dugu

Ministri financija zemalja Europske unije složili su se s planovima za reformu pravila o dugu Unije, izjavilo je nekoliko diplomata za dpa nakon videokonferencije ministara financija.

Očekuje se da će revidirana pravila bolje uzeti u obzir pojedinačne fiskalne situacije svake zemlje, rekli su diplomati za dpa. No planove tek trebaju usvojiti zemlje članice i o njima treba pregovarati s Europskim parlamentom.

Nova su fiskalna pravila i realističnija i učinkovitija, napisao je njemački ministar financija Christian Linder u objavi na X-u.

– Ona kombiniraju jasne brojke za niže deficite i opadanje omjera duga s poticajima za ulaganja i strukturne reforme, rekao je Linder, dodajući da bi time politika stabilnosti bila ojačana.

Dogovoru 27 zemalja EU-a prethodio je francusko-njemački prijedlog koji su njemački ministar Lindner i njegov francuski kolega Bruno Le Maire usuglasili u utorak navečer. Dva se ministra već se neko vrijeme suprotstavljaju u raspravi o pravilima. Dogovor cijelog bloka bez razumijevanja između Pariza i Berlina smatra se gotovo nemogućim.

Prema informacijama iz krugova njemačke vlade, prijedlog iz susjednih zemalja uključivao je učinkovitije sigurnosne linije za smanjenje proračunskih deficita i državnog duga od dosadašnjih. Istodobno, treba bolje voditi računa o investicijama i strukturnim reformama država članica.

U utorak navečer Le Maire je na X-u napisao da je francusko-njemački dogovor izvrsna vijest za Europu, koja jamči zdrave javne financije i ulaganja u budućnost.(hrt)