Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Podignuta optužnica protiv Tolušića! Terete ga za prevaru tešku 400.000 eura, evo svih detalja

Uz Tolušića optužen je i Željko Ferenc, zaposlenik Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu je podigao optužnicu protiv dvojice optuženika, od kojih je jedan državni službenik, zbog subvencijske prijevare i zlouporabe položaja i ovlasti, i to nakon provedene istrage o projektu izgradnje vinarije i sadnje vinograda sufinanciranom sredstvima Unije.

Radi se o bivšem ministru poljoprivrede i potpredsjedniku Vlade Tomislavu Tolušiću (HDZ), te Željku Ferencu, zaposlenika Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Tolušić je kao vlasnik OPG-a, u svibnju 2020. godine Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (u daljnjem tekstu “Agencija”) podnio prijavu za subvenciju u sektoru vina, konkretno za projekt “Izgradnja i opremanje vinarije”, čija je vrijednost procijenjena na približno 620.000 eura, uz sufinanciranje EU-a od 70 %.

Pozajmice
U toj je prijavi Tolušić naveo da ispunjava obvezne uvjete natječaja za dobivanje bespovratnih sredstava, jer da ima sredstva potrebna za financiranje projekta za koji se prijavljuje. Pri tom je neistinito naveo da će navedeni projekt financirati sredstvima kredita jedne banke, u koju svrhu je priložio neobvezujuće pismo namjere te banke. Međutim, znao je da to nije odgovaralo istini budući je i prije podnošenja prijave od odgovornih osoba banke obaviješten da njegov OPG ne ispunjava uvjete za odobravanje kredita. Stoga je Tolušić i prije podnošenja prijave donio odluku da će navedeni projekt financirati pozajmicama koje dijelom (oko 135.000 eura) nemaju utvrdivo, a time ni legalno porijeklo. U cilju refundacije troškova koje je financirao tako primljenim pozajmicama, Agenciji je podnio dva zahtjeva za isplatu, te mu je od strane Agencije odobrena i isplaćena potpora u iznosu od 2.927.328,51 kuna (396.500,00 eura).
Drugi projekt
Tolušić je podnio prijavu za drugi projekt u natječaju koji je Agencija raspisala 2. lipnja 2021. godine za sadnju novih vinograda. Za podnošenje prijave odnosno Zahtjeva za potporu, prvooptuženik odnosno njegovo OPG trebalo je ispuniti dva osnovna uvjeta te priložiti dokumentaciju o ispunjavanju tih uvjeta. Prvi uvjet bila je odgovarajuća ekonomska veličina OPG-a. Iako je Tolušić znao da njegov OPG nema traženu ekonomsku veličinu, umjetno je podigao razinu ekonomske veličine svog OPG, čime je lažno prikazao da njegovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ispunjava uvjete prihvatljivosti natječaja. Drugi uvjet je bio da se na parcelama OPG-a ne nalazi zasađen vinograd, koju činjenicu je Tolušić namjerno prikrio u Tehnološkom elaboratu.

Takav elaborat je potom predao Ferencu, službenoj osobi Ministarstva poljoprivrede, kako bi na isti izdao pozitivno mišljenje. Ferenc je potom, unatoč činjenici da je vinova loza već bila zasađena, na predmetni elaborat dao pozitivno mišljenje, kako bi Tolušiću omogućio da podnese zahtjev za potporu na navedeni natječaj, protivno uvjetima prihvatljivosti. Međutim, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu odbila je potvrditi Ferencovo pozitivno mišljenje zbog saznanja o postojanju već zasađenih nasada vinove loze.

Tolušić je nakon toga izvadio ranije posađenu vinovu lozu, pribavio novi tehnološki elaborat, u kojem je ponovno namjerno prikrio da se neće raditi o sadnji novog već o rekonstrukciji postojećeg vinograda, te ga zajedno sa neistinitim Izračunom ekonomske veličine priložio novom zahtjevu za dobivanje subvencije u iznosu od oko 200.000 eura, od čega je 85% financirala Europska Unija. Međutim, nakon provedenog postupka administrativne kontrole, Agencija iz proceduralnih razloga tražena sredstva nije odobrila.

Oduzimanje imovinske koristi odnosno nadoknada štete nanesene proračunu Unije osigurana je zabranom raspolaganja Vinarijom u vlasništvu OPG prvooptuženika. Tolušić i Ferenc bili su uhićeni početkom srpnja 2022. godine nakon čega je protiv njih otvorena istraga a već krajem srpnja obojica su bila puštena iz istražnog zatvora u Remetincu. (D.Miljuš, jutarnji.hr)