Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Banožić je vratio državni stan od 92 kvadrata u Zagrebu. Opet je prekršio zakon

Stan od 92 kvadrata je dodijelio sam sebi i koristio od 2019. godine, a za to je mjesečno plaćao tek 61 euro. Banožić je tu zakonsku obvezu ispunio, ali opet nije ispoštovao Zakon o sprečavanju sukoba interesa…
Bivši ministar obrane Mario Banožić, iselio je iz prostranog državnog stana u centru Zagreba koji je dodijelio sam sebi i koristio ga neprestano od 2019. godine kada je prvi puta ušao u Vladu kao ministar državne imovine. Službeno nam je to potvrđeno iz tvrtke Državne nekretnine koja upravlja državnim stanovima za službene potrebe. Ali Banožić je opet prekršio Zakon o sprečavanju sukoba interesa jer nije ispunio svoju zakonsku obvezu i u roku od mjesec dana od razrješenja podnio novu imovinsku karticu. Pa će dobiti kaznu.

Stan još nije nikome dodijeljen, pa će biti zanimljivo vidjeti kojem dužnosniku će ga dodijeliti Branko Bačić, HDZ-ov ministar prostornog uređenja, graditeljstva i imovine.

  • Gospodin M. Banožić više ne koristi stan za službene potrebe, a primopredaja stana će biti idući tjedan, nakon Božića. Inventar u svim stanovima pa tako i u onima za službene potrebe je imovina trgovačkog društva Državne nekretnine. Dakle, inventar ostaje u stanovima za službene potrebe s obzirom na to da čini opremu stana. Korisnici stanova za službene potrebe do primopredaje stanova odnose svoje osobne stvari – odgovorili su nam iz Državnih nekretnina.

Stan od 92 kvadrata se nalazi u Gundulićevoj ulici u Zagrebu, a Banožić ga si je dodijelio u jesen 2019. godine. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je utvrdilo da je prekršio zakon i dodijelio ga sam sebi. Kada je stan došao u državni portfelj, odredio ga je za službene potrebe, a onda odmah potpisao kao ministar da ga dodjeljuje sam sebi. Kako je utvrdilo Povjerenstvo, na uređenje tog stana je potrošeno oko 360.000 tadašnjih kuna ili nešto manje od 50.000 eura. Osim što je stan građevinski renoviran, država je za stan kupila i sav namještaj. Ali nevjerojatno je da su mu kupili i sitnice poput pegle, pekača kruha, ukrasnih jastučića, zavjesa…
Banožić ga je plaćao 61 euro mjesečno jer već godinama je cijena službenih stanova pet kuna po kvadratu. Ilustracije radi, Banožićev nasljednik Ivan Anušić je odlučio živjeti u vojnom neboderu gdje stanove koriste časnici. Anušić mjesečno plaća oko 53 eura najma jer koristi stan nešto veći od 50 četvornih metara, a cijena je nešto više od eura po četvornom metru, odnosno osam kuna. I to pokazuje apsurd sa cijenama jer dužnosnik stan u samom centru Zagreba, plaća po četvornom metru skoro upola manje od vojnog stana. U svakom slučaju, obije cijene su izuzetno niske u odnosu na tržišne.

Banožić je razriješen dužnosti 11. studenog, isti dan popodne nakon što je ujutro izazvao prometnu nesreću u kojoj je poginuo Goran Šarić. Iz bolnice je izašao 24. studenog. Iako se dovoljno oporavio za druženje i kave, nije ispunio svoju zakonsku obvezu i podnio imovinsku karticu. To je morao učiniti do 11. prosinca.
Iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa su nam potvrdili da kartica nije stigla, odnosno da je prekršio zakon. Potvrdili su nam i da će zbog toga otvoriti predmet protiv njega. Kakvu kaznu će dobiti je zasad teško reći jer Povjerenstvo uzima u obzir sve okolnosti, od onih objektivnih poput boravka u bolnici, pa do toga je li isti dužnosnik već bio kažnjavan. Banožić je već bio kažnjen zbog stana koji je dodijelio sam sebi, ali sa manje od tisuću eura, odnosno s tadašnjih 7.000 kuna. (I. Pandžić, 24sata.hr)