Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Izrael nastavio udare na Gazu, glavni tajnik UN-a uputio još jedan očajnički apel

UN upozorava da u Gazu pristiže tek 10 posto od potrebne pomoći toj pogođenoj enklavi.

Izrael je nastavio bombardirati palestinsku enklavu, a šef UN-a proziva ga da svojom vojnom operacijom stvara “ogromne prepreke” distribuciji humanitarne pomoći u Gazi.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je da način na koji Izrael provodi svoju vojnu operaciju “stvara ogromne prepreke distribuciji humanitarne pomoći” u Gazi. UN upozorava da u Gazu pristiže tek 10 posto od potrebne pomoći toj pogođenoj enklavi.

Nakon nekoliko dana odgode glasanja i intenzivnih pregovora kako bi se izbjegla prijetnja američkog veta, Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je u petak ublaženu rezoluciju koja poziva na korake za omogućavanje “sigurnog, neometanog i proširenog humanitarnog pristupa” Gazi i “uvjete za održivi prekid” borbi.

Gilad Erdan, veleposlanik Izraela pri UN-u, rekao je da se Vijeće sigurnosti trebalo više usredotočiti na oslobađanje talaca i da je fokus na “mehanizme pomoći” nepotreban pošto Izrael dopušta “isporuku pomoći u potrebnom opsegu”.
Od početka rata u Gazu je ušlo 5405 kamiona pomoći s hranom, vodom i medicinskim potrepštinama, prema izraelskim podacima.

Sjedinjene Države i Izrael, koji je obećao da će iskorijeniti Hamas, protive se prekidu vatre i tvrde da bi to omogućilo islamističkoj militantnoj skupini da se pregrupira i naoruža.

Međutim, administracija američkog predsjednika Joea Bidena postala je sve kritičnija zbog sve većeg broja žrtava i humanitarne krize dok Izrael nastavlja sa svojom kopnenom i zračnom ofenzivom.

Ministarstvo zdravstva u Gazi objavilo je da je od početka rata ubijeno više od 20.000, a ranjeno više od 53.000 Palestinaca.

Biden i njegova supruga Jill priopćili su da im je “srce slomljeno” jer se vjeruje da je 73-godišnji Amerikanac Gad Haggai ubijen u napadu Hamasa na Izrael 7. listopada.

Njegova supruga Judith Weinstein je među taocima u Gazi, piše izraelski medij Haaretz. Prema službenom izraelskom popisu, Hamas drži još 129 ljudi u Gazi.
Zračni napadi, topničko bombardiranje i borbe diljem Gaze nastavili su se u noći s petka na subotu, dok blijede nade u skori napredak u pregovorima u Egiptu čiji je cilj da Izrael i Hamas pristanu na novo primirje.

Na jugu su najmanje četiri civila poginula u zračnom napadu na automobil u Rafahu, rekao je palestinski spasilac. Službena palestinska novinska agencija WAFA objavila je da je najmanje 18 Palestinaca ubijeno i da su deseci ranjeni u zračnom napadu na kuću u Nuseiratu u središnjoj Gazi.

Stanovnicima Bureija, blizu Nuseirata, naređeno je da “odmah napuste područje zbog vlastite sigurnosti” i krenu prema jugu.

Ziad, zdravstveni djelatnik i otac šestero djece, rekao je Reutersu telefonskim putem da “ne postoji sigurno mjesto” na koje bi se stanovnici mogli skloniti. (Hina, jutarnji.hr)