Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Zlokobna prijetnja Irana Americi i saveznicima: ‘Blokirat ćemo Sredozemno more ako ne prestanete‘


Iran nema pristup Mediteranu i nejasno je kako bi ga Iranska revolucionarna garda mogla zatvoriti.

Zapovjednik Iranske revolucionarne garde poručio je u subotu da bi moglo doći do zatvaranja Sredozemnog mora ako Sjedinjene Države i njihovi saveznici nastave činiti “zločine” u Gazi, izvijestili su iranski mediji u subotu, ne objašnjavajući kako bi to Iran mogao napraviti.

Iran podupire Hamas protiv Izraela i optužuje SAD da podupiru, kako kažu, izraelske zločine u Pojasu Gaze.

“Oni će uskoro čekati zatvaranje Sredozemnog mora, Gibraltarskih vrata i drugih vodenih putova”, rekao je brigadni general Mohamed Reza Nakdi, visokorangirani zapovjednik Revolucionarne garde, prenosi Tasnim.

Jemenski hutisti, koji su povezani s Iranom, proteklog su mjeseca napadali trgovačke brodove u Crvenom moru zbog izraelske ofenzive u Pojasu Gaze, zbog čega su neke brodarske kompanije promijenile rutu.
Bijela kuća je u petak objavila da je Iran “duboko uključen” u planiranje operacija protiv komercijalnih brodova u Crvenom moru.

Iran nema pristup Mediteranu i nejasno je kako bi ga Iranska revolucionarna garda mogla zatvoriti.

Nakdi je govorio o “rađanju novih snaga otpora i zatvaranju drugih plovnih putova”.

“Jučer su Perzijski zaljev i Hormuški tjesnac za njih postali noćna mora, a danas su zarobljeni u Crvenom moru”, poručio je Nakdi.

Jedine proiranske skupine na Mediteranu su libanonski Hezbolah i njemu savezničke milicije u Siriji. (Hina, jutarnji.hr)