Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Izbili prosvjedi protiv Hamasa, militanti otvorili vatru na mladiće koji su pokušali uzeti humanitarnu pomoć

Jedan mladić je navodno ubijen, a drugi su ozlijeđeni. Gnjevni prosvjednici su prema navodima zapalili policijsku postaju

Prosvjedi desetaka Palestinaca protiv islamističkog pokreta Hamas izbili su u nedjelju na jugu Gaze nakon što su militanti organizacije navodno otvorili vatru na skupinu mladih muškaraca koji su pokušali uzeti humanitarnu pomoć.

Očevici su rekli da su nastali neredi s desecima ljudi u gradu Rafah blizu egipatske granice u nedjelju.

Gomila je bila bijesna zbog izvješća o tome da su Hamasovi militanti pucali na ljude koji su pokušali uzeti humanitarnu pomoć bez autorizacije Hamasa. Jedan mladić je navodno ubijen, a drugi su ozlijeđeni.

Gnjevni prosvjednici su prema navodima zapalili policijsku postaju, kojom upravlja Hamas.
Humanitarna situacija u Pojasu Gaze sve je katastrofalnija usred izraelske blokade gusto naseljene priobalne enklave i višemjesečne vojne ofenzive.

Distribucija ograničenih potrepština u Gazi u nekoliko navrata pretvorila se u pljačku i kaos.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda izglasalo je rezoluciju kojom poziva na povećanje humanitarne pomoći za Gazu, no Izrael ustraje u svom zahtjevu za nadgledanjem dostave pomoći radi sprečavanja krijumčarenja oružja.

Vlada u Tel Avivu istovremeno tvrdi da inspekcije ne ometaju dostavu pomoći te optužuje agencije UN-a za neuspjeh u njezinoj distribuciji.

Dužnosnici Ujedinjenih naroda rekli su pak da ratni uvjeti i izraelski zračni napadi u velikoj mjeri otežavaju prijevoz i distribuciju dobara. (Hina, jutarnji.hr)