Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Stručnjak otkrio čeka li nas u 2024. pad cijena nekretnina: Mnogi priželjkuju neke korekcije, ali postoji kvaka…

Brojni građani u Hrvatskoj još nemaju riješeno stambeno pitanje. Žive kao podstanari. Cijene su visoke, kamatne stope rastu i teško se je uopće odlučiti kupiti nekretninu. S druge strane, oni koji prodaju, pogotovo stare stanove, digli su cijene kvadrata. Neizvjesnost među građanima raste…s obzirom na inflaciju koja doslovno ‘pojede’ mjesečnu plaću. Ima li nade da će se dogoditi drastična promjena na tržištu nekretnina…

Boro Vujović osnivač i direktor tvrtke Opereta kaže da ima jedna karakteristika koja se bilježi cijele 2023. godine. “Imamo lagani pad prometa u odnosu na prošlu godinu, a u isto vrijeme imamo lagani rast cijena koji je skoro, pa rekordan. Vidjet ćemo sad na kraju. Možda će biti veći nego prošle godine. Imamo manji broj transakcija što se tiče stranaca. Imamo to da je ovo bila zadnja godina kad smo imali APN u ovom obliku koji je bio dosad. Imamo da je ovo prva godina Schengena i eura koji su isto imali utjecaja na stanje na tržištu nekretnina”, kazao je.
No to nije sve. Vujović kaže da imamo visoku inflaciju koja je još uvijek prisutna i promjenu u kamatnim stopama. “Imamo rast kamatnih stopa, prvi značajan rast unatrag nekoliko godina i pojavljivanje konkurencije nekretninama u obliku investiranja, i u rastu kamatnih stopa na štednju, i u državnim obveznicima kao jednom od oblika ulaganja”, kazao je za Net.hr.