Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

EU postaje zdravstvena unija, što to znači za hrvatske građane?

Treba biti miran i uravnotežen, pogotovo kad se radi o zdravstvenim temama. Kad se naručite na neki pregled, pa dobijete termin tamo negdje 2028., a što se može promijeniti, upravo ćemo o temi zdravstva u EU i usklađivanju nekih stvari u Hrvatskoj razgovarati sa zastupnikom Europskog parlamenta Tomislavom Sokolom.

Europska unija postaje zdravstvena unija. Tomislav Sokol, zastupnik Europskog parlamenta, spominje pandemiju COVID-a te izjavljuje kako je napravljen cijeli sustav pripreme i otpornosti za buduće pandemije. Dakle, lakše će biti identificirati zdravstvene prijetnje i brže reagirati na njih. Također se radi lista kritičnih lijekova s ciljem da se ne dogodi da imamo nestašicu s antibioticima i slično te će ona biti ista za sve članice. Što se tiče zdravstvenog osiguranja, tu će svaka država za sebe odlučiti što njezino zdravstveno osiguranje pokriva.

Europski prostor za zdravstvene podatke ono je što će za građane predstavljati veliku promjenu, a pogotovo za putnike. Svi će naši zdravstveni podatci biti digitalizirani, pa ako putujemo i trebamo otići liječniku u drugoj državi, liječnik će moći vidjeti sve povijesne podatke na svom jeziku.
Što se tiče primarne uporabe zdravstvenih podataka, svi podatci koji postoje na razini EU, bit će dostupni. Dakle, ako netko želi napraviti medicinsko istraživanje na neku temu, može poslati upit, za što će dobiti pristup tim anonimnim podatcima za istraživanje.

Spomenute su i liste čekanja. Ako ne možemo dobiti liječenje u svojoj državi u kojoj imamo zdravstveno osiguranje, u adekvatnom roku, onda imamo pravo na liječenje u drugoj državi članici na teret našeg zdravstvenog osiguranja.

– Kada podnosimo zahtjev za liječenje u inozemstvu, o adekvatnom roku odlučuje nadležno povjerenstvo, u našem slučaju HZZO. Ako nismo zadovoljni njihovom odlukom, uvijek možemo iskoristiti europske referentne mreže za pojedine bolesti s ekspertima, pa onda eksperti ponude drugo mišljenje, kazao je Sokol.(hrt)