Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Što će Zapad napraviti sa zamrznutom ruskom imovinom?

Zbog ruske invazije na Ukrajinu SAD i njegovi saveznici zabranili su transakcije s ruskom središnjom bankom i ministarstvom financija. Zapad je blokirao i oko 300 milijardi dolara ruske državne imovine i mogao bi razmotriti njezinu zapljenu, prema izvješću Financial Timesa.

Mogućnosti zapljene trebale bi, po prijedlogu SAD-a, razmotriti radne skupine članica G7, izvijestio je londonski poslovni list.

Poput drugih središnjih banaka, i ruska središnja banka prebacila je dio zlatnih i deviznih rezervi u likvidnu imovinu poput vodećih svjetskih valuta, zlata i državnih obveznica. Otprilike polovinu tih rezervi Rusija je držala na Zapadu.

Ruska središnja banka potvrdila je da je na Zapadu zamrznuta imovina u vrijednosti od oko 300 milijardi dolara. Ukupne ruske rezerve stranih valuta i zlata iznosile su tada 612 milijardi dolara.

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Zapad da vodi ekonomski rat protiv Rusije, proglasivši zamrzavanje rezervi krađom, a guvernerka središnje banke Elvira Nabiullina izložena je žestokim kritikama nacionalista.

Jasni trag vlasništva

Ruska središnja banka nije objavila detaljne podatke o zamrznutoj imovini, ali grubu procjenu omogućuju dokumenti koji detaljno opisuju rusku imovinu na početku 2022. godine.

U to vrijeme banka je držala oko 207 milijardi dolara imovine u eurima, 67 milijardi u američkim dolarima i 37 milijardi u britanskim funtama.

Također je posjedovala 36 milijardi dolara u japanskoj valuti, 19 milijardi dolara u kanadskim dolarima, šest milijardi dolara u australskim i 1,8 milijardi u singapurskim dolarima. U švicarskim francima držala je oko milijardu dolara.

Središnja banka priopćila je da su ta sredstva uglavnom uložena u strane vrijednosne papire, položena na bankovne depozite i na nostro račune u korespodentnoj banci.(hrt)