Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Oštre kritike za Rusiju u Vijeću sigurnosti zbog napada na Ukrajinu

Rusija je u petak u Vijeću sigurnosti UN-a oštro kritizirana zbog jednog od najvećih raketnih napada na Ukrajinu od početka rata, zbog čega je i sazvan hitan sastanak tog 15-članog tijela.

U ruskim napadima u petak poginuo je 31 civil, a ozlijeđeno više od 130. Poljska je ranije objavila kako se čini da je u poljski zračni prostor ušla ruska raketa te nakon manje od tri minute vratila se u Ukrajinu.

– Tragično, 2023. završava kao što je i počela – s razarajućim nasiljem protiv naroda Ukrajine, rekao je pomoćnik glavnog tajnika UN-a Khaled Khiari.

– Još jednom su Ukrajinci prisiljeni provesti praznike tražeći sklonište, raščišćavajući ruševine i pokapajući mrtve, na niskim temperaturama, dodao je.

Većina članica Vijeća, uključujući SAD, Francusku i Veliku Britaniju, osudilo je napade na Ukrajinu.

– Umjesto mira, (ruski predsjednik Vladimir) Putin odlučio je obilježiti ove blagdane i Novu godinu s neviđenim brojem napada bespilotnim letjelicama i projektilima na drugu državu članicu UN-a, rekao je američki predstavnik u UN-u John Kelley.

Zamjenik stalnog predstavnika Kine u UN-u Geng Shuang pozvao je na “političko rješenje” rata u Ukrajini.

Ruski predstavnik u UN-u Vasilij Nebenzja rekao je da je Rusija pokrenula napade samo na vojnu infrastrukturu u Ukrajini te da je ukrajinski sustav protuzračne obrane odgovoran za civilne žrtve.

Predstavnica Velike Britanije pri UN-u Barbara Woodward odgovorila mu je kako su ruske akcije jedini uzrok tragedije u Ukrajini. Ostalo je bujica laži i dezinformacija, kazala je Woodward.

Napade Rusije na Ukrajinu osuđuje glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, kazao je u izjavi njegov glasnogovornik Stephane Dujarric.

– Napadi na civile i civilnu infrastrukturu krše međunarodno humanitarno pravo, neprihvatljivi su i moraju odmah prestati, rekao je Dujarric.(hrt)