Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Susjedi nastavljaju s prosvjedom: “Ovi izbori moraju biti poništeni!”

Prosvjed inicijative “ProGlas” zbog prekrajanja izborne volje na izborima u prosincu nastavio se u Beogradu i u subotu. Nakon održanih govora, plan je da okupljeni krenu do zgrade Ustavnog suda. U međuvemenu su studenti i mladi aktivisti odblokirali Ulicu kneza Miloša.
Inicijatori ProGlasa još ranije su pozvali sve “da složno, mirno i odlučno poruče da ne pristaju na prekrajanje izborne volje, da ne pristaju na obesmišljavanje demokracije i vladavine prava i da ne pristaju na rađanje ogoljene autokracije u Srbiji”.

Inicijativa je u priopćenju podsjetila da, “zbog iznevjerene izborne volje građana”, zahtijeva da se novi parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji održe u roku od šest mjeseci, nakon procesa temeljne promjene izbornih uvjeta.
Nositeljica liste “Srbija protiv nasilja” Marinika Tepić, koja 13 dana štrajka glađu, pozdravljena je burnim pljeskom kada se obratila okupljenima.

“Ovi izbori moraju biti poništeni”, kratko je poručila i uz pomoć Miroslava Aleksića i Radomira Lazovića sišla s bine.

Lazović iz Zeleno-lijevog fronta poručio je da nitko ne smije biti uhićen i progonjen.

“Mi zahtijevamo poništenje ovih pokradenih izbora i njihovo ponovno održavanje u fer uvjetima, s uređenim biračkim popisom, tako da nema fantoma”, rekao je Lazović.

Kazao je da Marinika Tepić mora otići u bolnicu kako bi se pobrinuli za njeno zdravlje.

Pozvao je sindikate, poljoprivrednike, umirovljenike kojima su otete mirovine, profesore i nastavnike, ekološke aktiviste i medicinske radnike da se pridruže prosvjedima. (N1)