Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Ukrajinski špijuni poslali upozorenje Putinu: “Čekaju ga iznenađenja u 2024. godini!”

Ukrajinski špijuni sljedeće godine namjeravaju intenzivirati obavještajne operacije i diverzantske napade na ruskom teritoriju, najavio je je čelnik ukrajinske sigurnosne službe SBU, general bojnik Vasil Maliuk u razgovoru za Politico.
“Ne možemo otkriti naše planove, trebamo šokirati neprijatelja. Pripremamo iznenađenja. Okupatori moraju shvatiti da se neće moći sakriti. Naći ćemo neprijatelja gdje god da je”, kazao je Maliuk za Politico.

Iako nije otkrio detalje, najavio je udare koji će ići preko ruske granice. “Uvijek tražimo nova rješenja, no pamuk će i dalje gorjeti.”
Ukrajinci koriste riječ pamuk za eksplozije na teritoriju pod ruskom okupacijom, ali i unutar same Rusije, a iza kojih stoje ukrajinske specijalne službe.

“SBU izvodi ciljane udare po točkama. Neprijatelju zabijamo iglu ravno u srce. Svaka od naših specijalnih operacija ima određeni cilj i daje svoj rezultat. Sve to komplicira ruske sposobnosti u vođenju rata i približava nas pobjedi”, naveo je on.

Jedno područje fokusa bit će Krim i Crno more. Maliuk ističe da Kijev pažljivo razmatra svoje mete prije napada – nastojeći ostati unutar pravila ratovanja za razliku od Rusije, koja je ispaljivala rakete, topništvo i bespilotne letjelice i na vojne i na civilne mete.

SBU većinu svojih operacija provodi na teritoriju Ukrajine – u Donbasu, na Krimu i u Crnom moru. “To je naša zemlja i upotrijebit ćemo sve moguće metode da je oslobodimo od okupatora.”

Kada napadaju ciljeve na području Rusije, Maliuk navodi da se fokusiraju na one ciljeve koji se koriste u vojne svrhe. Ukrajinski špijuni upozorili su ruskog predsjednika Vladimira Putina, navodeći da ga čekaju iznenađenja i da bi Rusija trebala biti spremna za ukrajinski udar. (N1)