Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Zelenski o masovnim ruskim napadima: To je svjesno zastrašivanje

Ruske vlasti optužile su Ukrajinu za novi napad na Bjelgorod. Ukrajinska vojska kaže da je njezina protuzračna obrana uništila 12 projektila i više dronova na prilazu gradu blizu granice s Ukrajinom. Rusi kažu i da je jedan projektil srušen nedaleko od Sevastopolja, uz obalu Krima. Noćas nije bilo novih masovnih ruskih napada na ukrajinske gradove. Samo jučer Rusija je ispalila ukupno 99 projektila, najviše na Kijev i Harkiv.
Novi šef poljske diplomacije u srijedu je pozvao zapad da opremi Ukrajinu projektilima dugog dometa koji bi joj omogućili da odgovori na masovne ruske udare “na jeziku koji Putin razumije”.

Rusija je u utorak izvela nove masovne zračne napade na Ukrajinu, ubivši najmanje pet civila i ranivši 130 ljudi uglavnom u Kijevu i Harkivu, prema ukrajinskim vlastima koje nastavljaju tražiti od zapadnih saveznika povećanu vojnu pomoć.

– Trebali bismo odgovoriti na najnoviji napad na Ukrajinu jezikom koji (ruski predsjednik Vladimir) Putin razumije: jačanjem sankcija kako ne bi mogao proizvoditi novo oružje s krijumčarenim komponentama i davanjem Kijevu raketa dugog dometa koje će mu omogućiti da uništi ruska lansirna mjesta i zapovjedne centre, napisao je Radoslaw Sikorski na X-u.

Poljska je jedna od glavnih pristaša Ukrajine u Europi, unatoč zahlađenju posljednjih mjeseci zbog trgovinskih sporova.

Na dužnosti od sredine prosinca, unutar nove proeuropske poljske vlade, Sikorski je neposredno prije Božića otišao na svoje prvo putovanje u inozemstvo i to svojem ukrajinskom savezniku kako bi ga obavijestio o kontinuiranoj podršci Poljske protiv Moskve.

Tom prilikom pozvao je Europsku uniju i SAD da mobiliziraju svoje gospodarstvo i sredstva za proizvodnju kako bi naoružali Ukrajinu.(hrt)