Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Sjeverna Koreja ispalila više od 200 granata prema južnom otoku, naređena evakuacija civila

Jug je osudio ovaj potez nazvavši ga provokativnim činom

Sjeverna Koreja je ispalila više od 200 topničkih granata sa svoje zapadne obale prema južnom otoku Yeonpyeong, priopćila je vojska Seula, prenosi BBC.

Odmah nakon toga, Južna je Koreja izdala upozorenje za evakuaciju civilima na otoku, no nisu potvrdili da su ti događaji povezani.

Jug je osudio ovaj potez nazvavši ga provokativnim činom.
U 2010. je sjevernokorejsko topništvo pucalo na otok Yeonpyeong, pri čemu su četiri osobe ubijene.
Topničke granate ispaljene u petak između 9 i 11 sati po lokalnom vremenu nisu ušle na teritorij Južne Koreje već su sve pale u tampon zonu između dviju zemalja.

Južnokorejski načelnik stožera rekao je da ovaj incident nije doveo do neke štete za stanovništvo ili vojsku Južne Koreje, no ističe da je taj čin ugrozio mir na Korejskom poluotoku i podigao napetosti.

Ovaj najnoviji incident dolazi nekoliko mjeseci nakon što je Sjeverna Koreja u potpunosti suspendirala vojni sporazum s Jugom, čiji je cilj bio smanjenje napetosti.
Nakon toga je Pjongjang rekao da će povući sve mjere poduzete za sprečavanje vojnog sukoba u svim sferama, uključujući kopno, more i zrak, te rasporediti jače oružane snage i novu vrstu vojne opreme u pograničnom području.

Sjeverna Koreja je više puta u protekle dvije godine prekršila pakt lansiranjem projektila i ispaljivanjem topničkih projektila u more u smjeru Juga. Posljednji je put Sjeverna Koreja ispalila topničke granate u more u prosincu 2022., a samo u toj godini je zabilježeno devet sličnih incidenata.

Otok Yeonpyeong na kojem se nalazi vojna baza i malobrojno civilno stanovništvo, oko 2000 ljudi, nalazi se tri kilometra od sporne pomorske granice u Žutom moru i 12 kilometara od sjevernokorejske obale, te je bio poprište pomorskih sukoba dvaju Koreja tijekom godina. (T.F., jutarnji.hr)