Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Majka, otac, kći i vodiči zarobljeni u jami: ‘Možda ćemo ih spasiti u ponedjeljak navečer. U najboljem slučaju…‘

Na licu mjesta intervenira nekoliko jedinica speleološke službe spašavanja, kao i vatrogasci

U Sloveniji je u tijeku velika akcija spašavanja pet osoba koje su subotu poslijepodne zapele unutar Križne jame zbog obilnih padalina, prenosi N1 Slovenija.

Radi se o tročlanoj obitelji – majka, otac, kći i dvoje vodiča. Do špilje se inače može doći samo čamcem, a Služba za zaštitu i spašavanje dobila je poziv iza 17 sati.

Na licu mjesta intervenira nekoliko jedinica speleološke službe spašavanja, kao i vatrogasci.

Kako je za N1 rekao Walter Zakrajšek, voditelj Speleospasilačke službe (JRS), ronioci su tijekom noći uspjeli doći do zarobljenih ljudi koji su u dobrom stanju.

Iako spašavanje još uvijek traje, trenutno čekaju da padne razina vode u špilji, jer se inače zarobljeni neće moći vratiti na površinu. U najboljem slučaju, Zakrajšek vjeruje da će iz jame biti spašeni u ponedjeljak navečer.

  • Na suhom i sigurnom području su iza sifona, ali jako duboko u špilji – dodao je.

Ronioci kojima treba četiri sata da dođu do njih, dostavljaju im hranu i vodu, iako je komunikacija otežana zbog udaljenosti od 2.400 metara.

Ako razina vode ne padne do ponedjeljka, ronioci će se u grupama od dvije do pet osoba ponovno probijati u špilju sa svim potrepštinama.

Ujutro su se izmjenjivale ekipe na terenu, stigli su i speleospašavatelji iz Kranja, a za brze intervencije spremni su ronioci civilne zaštite.

Prema podacima JRS-a, ovo je prva velika i teška akcija spašavanja u Križnoj jami, špiljskom sustavu dugom 8273 metra na području između Loškog polja, Cerkniškog polja i Bločke visoravni.
Najpoznatija je po lancu podzemnih jezera sa smaragdnozelenom vodom i biološkoj raznolikosti. (L. Vidović, jutarnji.hr)