Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Naređena hitna inspekcija zrakoplova Boeing 737 MAX 9 kojem je usred leta otpao dio trupa

Američka agencija za sigurnost prometa poslala je tim u Portland da istraži razloge incidenta

Američka savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) naredila je hitnu inspekciju 171 zrakoplova Boeing 737 MAX 9 nakon incidenta u petak tijekom leta Alaska Airlinesa u blizini Portlanda.

Direktiva FAA “zahtijeva da zračni prijevoznici pregledaju zrakoplov prije novog leta”, objavila je agencija u priopćenju za javnost, procjenjujući da je za ovu operaciju potrebno između 4 i 8 sati po zrakoplovu.

Direktiva se odnosi na 171 zrakoplov Boeing 737 MAX 9 u vlasništvu američkih kompanija i onih kojih lete u SAD.

Kompanija Alaska Airlines je i prije objave FAA-e prizemljila svojih 65 takvih zrakoplova dok se ne obave sigurnosne provjere.

Odluka je uslijedila nakon incidenta koji se dogodio u petak nedugo nakon što je let Alaska Airlinesa poletio iz međunarodne zračne luke Portland prema Los Angelesu.

Zrakoplovu, koji je prevozio 171 putnika i 6 članova posade i tada bio na visini od gotovo 5000 m, odlomio se dio vrata i trupa. Unatoč padu tlaka u letjelici, posada je uspješno okrenula zrakoplov i sletjela nazad u Portland.

Kako piše portlandski dnevnik The Oregonian, pozivajući se na putnike, srećom nitko nije bio na sjedalu neposredno uz odlomljena vrata.

Američka agencija za sigurnost prometa poslala je tim u Portland da istraži razloge incidenta.

Proizvođač letjelice, američki Boeing, priopćio je da prikuplja dodatne informacije i da ima tehnički tim na raspolaganju istražiteljima. (Hina, jutarnji.hr)