Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Spustila se razina vode u Križnoj jami, ronioci su u špilju ušli u 9 sati, evo kad se očekuje evakuacija

Križna jama, lanac podzemnih jezera sa smaragdnozelenom vodom, četvrti je najveći poznati špiljski ekosustav u svijetu po bioraznolikosti

Akcija spašavanja petero ljudi – majke, oca, kćeri i dvoje vodiča – koji su u subotu poslijepodne zbog obilnih padalina zapeli u Križnoj jami u Sloveniji započela je u ponedjeljak u 8:00 sati, javlja Delo. Spasioci su u 9:00 sati ušli u špilju i očekuje se da će akcija spašavanja završiti oko 16 sati.

Zarobljene osobe iz špilje će izaći u čamcu uz pratnju tima ronilaca, u slučaju da netko padne s čamca.

Zapovjednik Civilne zaštite Republike Slovenije Srečko Šestan rekao je u razgovoru za STA da će evakuacija započeti oko 14 sati.

Slovenska speleospasilačka služba (SSS) objavila je u ponedjeljak ujutro na svom profilu na društvenoj mreži Facebook da se razina vode u Križnoj jami spustila te da se ronioci SSS-a i Postrojbe za brze intervencije Uprave za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije pripremaju za ulazak u Jamu.
– Ako sve bude išlo po planu, nadamo se da ćemo danas spasiti unesrećene – rekao je tada SSS.
Unesrećenima su u nedjelju dostavljeni hrana, pića lijekovi, suha odjeća te grijalice. SSS je u nedjelju navečer ustvrdio da je psihofizičko stanje unesrećenih vrlo dobro i stabilno.

Sandi Curk, područni zapovjednik Civilne zaštite za Notranjsku i Kras, rekao je da je grupa u špilju krenula u sklopu Udruge ljubitelja Križne jame. Jedan od vodiča ima licencu i vrlo je iskusan, a drugi je pripravnik.

O nevolji u kojoj su se ovi našli Služba za zaštitu i spašavanje obavještena je u subotu u 17 sati, nakon što se peteročlana grupa iz Jame nije vratila u predviđeno vrijeme.

U intervenciji je do sada sudjelovalo 50 spasilaca.

Civilna zaštita kaže da do sad nisu imali ovako velike i teške akcije spašavanja u Križnoj jami. U špilju se može ući jedino čamcem, a nakon nekoliko stotina metara dubine više nema dnevnog svjetla.
– Moramo biti svjesni da su ovo ekstremni uvjeti za spašavanje i ronjenje. Voda je 6 stupnjeva, vidljivost je tri do pet centimetara, a podzemna voda je golemog toka – objasnio je u nedjelju navečer za 24ur Sandi Curk.

Križna jama, lanac podzemnih jezera sa smaragdnozelenom vodom, četvrti je najveći poznati špiljski ekosustav u svijetu po bioraznolikosti. Duga je 8273 metra, a nalazi se na području između Loškog polja, Cerkniškog polja i Bločke visoravni. (D.R., jutarnji.hr)