Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Rasprava pred Međunarodnim sudom pravde protiv Izraela

Međunarodni sud pravde (ICJ) je otvorio raspravu u slučaju u kojem Južnoafrička Republika zahtijeva hitnu obustavu izraelske vojne kampanje u Gazi, tvrdeći da Izrael provodi genocid nad Palestincima.

 

U dva dana rasprave ICJ će saslušati argumente Južne Afrike u četvrtak i odgovor Izraela. Odluka o hitnim mjerama očekuje se kasnije ovog mjeseca. Sud tada neće odlučivati o optužbama za genocid.

 

Južnoafrička Republika zatražila je potkraj prosinca od Međunarodnog suda pravde (ICJ) da hitno proglasi da je Izrael u ratu protiv Hamasa u Pojasu Gaze prekršio svoje obaveze prema Konvenciji o genocidu, što je Izrael odbacio kao bespredmetno.

 

Južnoafrička Republika opisala je izraelske akcije u Gazi kao “genocidne po karakteru jer im je namjera dovesti do uništenja značajnog dijela palestinske nacionalne, rasne i etničke skupine”.

 

– Djela o kojima je riječ uključuju ubijanje Palestinaca u Gazi, nanošenje ozbiljnih fizičkih i psihičkih ozljeda i nametanje životnih uvjeta za njihovo fizičko uništenje, stoji u tužbi.
“Stanovništvo Gaze nije neprijatelj Izraela”

JAR je zatražio i da sud privremenom mjerom zatraži od Izraela da zaustavi svoje vojne operacije u Gazi. JAR može pokrenuti taj postupak na osnovi Konvencije o genocidu jer je kao i Izrael potpisnik te konvencije.

 

JAR desetljećima podupire palestinsku borbu za državnost na područjima koja je okupirao Izrael, uspoređujući položaj Palestinaca s položajem crnačke većine u Južnoafričkoj Republici u vrijeme apartheida, što Izrael žestoko niječe.

 

Izrael je odbacio južnoafričko pokretanje postupka zbog genocida na Međunarodnom sudu pravde kao bespredmetnu klevetu bez pravnog temelja te ustvrdio da u ratu protiv Hamasa u Pojasu Gaze poštuje međunarodno pravo.

 

– Južnoafrička Republika surađuje s terorističkom skupinom koja poziva na uništenje Izraela, priopćilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova. “Stanovništvo Gaze nije neprijatelj Izraela i Izrael nastoji ne nanijeti štetu civilima.” (hrt)