Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

EU priprema inspekciju u skupini kineskih proizvođača električnih automobila

Europska komisija sprema se u idućim tjednima poslati inspektore u skupinu kineskih proizvođača električnih automobila u sklopu istrage o mogućim državnim subvencijama, rekla su tri upućena izvora.

Inspektori će posjetiti BYD, Geely i SAIC, rekla su dva izvora. Inspekcija neće obuhvatiti nekineske marke koje se proizvode u Kini, poput Tesle, Renaulta i BMW-a, napomenuo je jedan od njih.

Komisija je u listopadu otvorila istragu kako bi utvrdila jesu li kineski proizvođači jeftinijih električna vozila u prednosti pred europskom konkkurencijom zahvaljujući državnim subvencijama. Kina je istragu nazvala protekcionističkom.

Europska komisija, kinesko ministarstvo trgovine, BYD i SAIC nisu odmah odgovorili na upit Reutersa da komentiraju informaciju o inspekcijama. Geely je odbio komentirati, ali je ponovio priopćenje iz listopada da poštuju sve propise i podržavaju ravnopravno natjecanje na globalnoj razini.

Jedan izvor rekao je da su istražitelji stigli u Kinu, a drugi da su posjeti zakazani za siječanj i veljaču.

Inspektori će na licu mjesta provjeriti vjerodostojnost odgovora proizvođača na upitnike koje im je poslala Komisija, rekao je jedan od izvora. U dokumentima EK-a stoji da je istraga u početnoj fazi i da su “verifikacijski posjeti” u planu do 11. travnja.

Izvori su zamolili da ne budu imenovani jer su detalji posjeta povjerljivi.

Udio kineskih vozila u tržištu električnih vozila Europske unije dosegnuo je osam posto, a do 2025. mogao bi se gotovo udvostručiti, budući da su obično do 20 posto jeftiniji od modela proizvedenih u EU. (Hrt)