Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Participacije za građane bez dopunskog osiguranja skuplje za 33%

Velik dio hrvatskih građana u novoj godini suočit će se s neugodnim poskupljenjima u zdravstvu. Izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koje su stupile na snagu, svi oni koji nemaju dopunsko osiguranje plaćat će uvećani iznos participacije za neke zdravstvene usluge – i to za čak 33%.

Svi koji nemaju dopunsko osiguranje od ove godine plaćat će skuplje zdravstvene usluge.

Prvog prvog stupila je na snagu odredba Zakona iz obveznog zdravstvenog osiguranja gdje se mijenjaju najniži i najviši iznos sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite. Oprilike 33% mijenjaju se svi ti troškovi sudjelovanja. Ono što je velika promjena je taj najviši iznos sudjelovanja koji smo dosad plaćali malo više od 265 eura a sad emo plaćati 530 eura, rekla je Morana Krušarovski, pomoćnica ravnatelja za dobrovoljno zdravstveno osiguranje HZZO-a.

Tako će, primjerice, dan bolničkog liječenja stajati 17,70 eura, za specijalističku dijagnostiku plaćat će se 8,83 eura, dok će se za posjet obiteljskom liječniku ili za lijek na recept u ljekarni plaćati kao i do sada – 1,32 eura. Maksimalan iznos participacije udvostručuje se na 530 eura.
Poskupljenjima se, među ostalim, građane želi potaknuti na plaćanje dopunskog osiguranja, ističe predstavnik udruga pacijenata.

  • Ako pogledate cijenu pojedinih zdravstvenih usluga u odnosu na cijenu osiguranja onda je to puno manji udarac zapravo ukoliko se ljudi osiguraju kroz dopunsko osiguranje i u tom slučaju je to poželjno. Naravno da će za one koji to ne ostvaruju da će to biti problem, ustvrdio je Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu.

A onima koji dopunsko plaćaju kod privatnih osiguravatelja – poskupljuju police. Hrvatski ured za osiguranje, koji okuplja privatne osiguravajuće kuće – kao razloge poskupljenja navodi rast cijena u zdravstvenoj zaštiti.

  • Dosadašnje cijene polica osiguranja već su dulje vrijeme na snazi, dok su troškovi bolničko i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite, koje te police pokrivaju, povećani zadnjih godina za oko 30%, od čega samo u zadnjih godinu dana 9%, stoji u priopćenju Hrvatskog ureda za osiguranje.
    Cijena dopunskog ostaje ista kod državnog osiguravatelja, HZZO-a. Povećava se i cenzus za one koji imaju pravo besplatno se osigurati. To će pravo ostvariti svi kojima ukupni mjesečni prihod u protekloj godini po članu obitelji nije veći od 379,49 eura ili 475,12 eura za samce.

HZZO, koji osigurava 1,6 milijuna građana, zbog najavljenih poskupljenja kod konkurentnih privatnih kuća, očekuje i veći priljev novih osiguranika. (Jelena Šarić/B.B.B./Dnevnik/HRT)